Μετά από μια μέρα «φιάσκο», τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης δηλαδή που παραχώρησαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, το κοινό ανακοινωθέν που βγήκε κάνει έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή όμως, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία, δηλώνει «η Δύση δεν θα μας πει τι θα κάνουμε με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις του Μακρόν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, το Νότιο Θέατρο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας – που είναι κυρίως υπεύθυνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – θα «εμβαθύνει τον διάλογο» με τη διοίκηση Ασίας-Ειρηνικού των γαλλικών δυνάμεων. Η υπόσχεση έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών δυνάμεων στον Ειρηνικό.
Σύμφωνα με το Politico σχετικά με την Ουκρανία, η δήλωση αναφέρει: «Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Κάλεσε τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Η Κίνα και η Γαλλία «αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις εναντίον πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και άλλων ειρηνικών πυρηνικών εγκαταστάσεων» και υποστηρίζουν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη διασφάλιση «της ασφάλειας και της προστασίας του εργοστασίου της Ζαπορίζια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κάλεσαν επίσης «όλα τα μέρη της σύγκρουσης» να «τηρήσουν απαρέγκλιτα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Κίνα προς Δύση: Μη μας πείτε τι να κάνουμε στη Ρωσία
Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Μόσχα δηλώνει πως «οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πουν στο Πεκίνο τι να κάνει για τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία».
«Δεν ήταν η κινεζική πλευρά που δημιούργησε την ουκρανική κρίση, η [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν και δεν έχει παράσχει όπλα σε κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης», δήλωσε ο Zhang Hanhui σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.
«Η Δύση δεν είναι σε θέση να δώσει οδηγίες στην Κίνα και ακόμη περισσότερο δεν έχει την εξουσία να ρίξει την ευθύνη πάνω της», πρόσθεσε ο Zhang.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους συμμάχους της Μόσχας, η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσάζων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υποβάλλοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, το POLITICO ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας συνδεδεμένης με την κυβέρνηση στο Πεκίνο, έστειλαν σε ρωσικές οντότητες 1.000 τυφέκια εφόδου, μέρη drone και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Τα σχόλια του Κινέζου πρέσβη έρχονται εν μέσω της κοινής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κίνα. Την Πέμπτη, και οι δύο ηγέτες προέτρεψαν τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να εντείνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες — αν και με διαφορετικές μεθόδους.
Ο Μακρόν κράτησε μια πιο ήπια στάση, λέγοντας στον Σι ότι «υπολογίζει σε [αυτόν] για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική», ενώ η προσέγγιση της φον ντερ Λάιεν ήταν πιο άμεση. Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε σχετικά με την προμήθεια όπλων στη Μόσχα: «Ο οπλισμός του επιτιθέμενου είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» είπε.
«Αυτό θα έβλαπτε πράγματι σημαντικά τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
Αλλά ο Σι φαινόταν αμετακίνητος από αυτές τις προσπάθειες και έμεινε στα σημεία συζήτησης του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία απηχούν στενά τη ρωσική θέση, σημειώνει το Politico.
«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών σε σχέση με τον Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Σι Τζινπίνγκ.
«Αυτό που κάνει η κινεζική πλευρά μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: έκκληση για ειρήνη και προώθηση των διαπραγματεύσεων», είπε από πλευράς του ο Κινέζος πρεσβευτής στη Μόσχα.


Πηγή: economico.gr