Την παραίτησή της έθεσε στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν την αποδέχθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Όπως ανέφερε το Ελιζέ το πρωί της Τρίτης, η πρωθυπουργός που διόρισε πρόσφατα ο κ. Μακρόν υπέβαλε την παραίτησή της μετά την αποτυχία της κυβερνητικής παράταξης την Κυριακή να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Χρειάζεται περισσότερο χρόνο ο Μακρόν 

Αποτελεί παράδοση η παραίτηση του εκάστοτε πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές ώστε να έχει την ευχέρεια ο πρόεδρος να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο ο κ. Μακρόν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ώστε να βρεθεί κυβερνητική λύση κι έτσι η κα Μπορν παραμένει στη θέση της προς το παρόν, σύμφωνα με τα γαλλικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η απόρριψη της παραίτησης έγινε διότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου της γαλλικής προεδρίας.

Το μεσημέρι μάλιστα η κα Μπορν πρόκειται να προεδρεύσει κανονικά του υπουργικού της συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει το τρέχον εξάμηνο και την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως και τις 30 Ιουνίου.

Διαβουλεύσεις με την κεντροδεξιά

Παράλληλα τρέχει η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που πιθανότατα πλέον θα αποτελείται από την παράταξη Μακρόν και το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί».

Ήδη ο επικεφαλής του νεογκολικού κόμματος, Κριστιάν Ζακόμπ, έκανε το πρώτο του άνοιγμα προς την αποδοχή ενδεχόμενης πρότασης συνεργασίας με το κυβερνητικό κόμμα «Μαζί», δηλώνοντας το πρωί της Τρίτης στο κρατικό ραδιόφωνο της Γαλλίας France Inter ότι ο «αλαζόνας», όπως είπε, Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αλλάξει πορεία και να ακολουθήσει άλλες πολιτικές προτάσεις.

«Εναπόκειται στον Εμανουέλ Μακρόν να λάβει υπόψη τις προτάσεις μας. Εμείς κάθε φορά θα καταθέτουμε προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης 

Ο κ. Ζακόμπ αναμένεται να είναι από τους πρώτους που θα περάσουν την πόρτα του προεδρικού μεγάρου στα Ηλύσια Πεδία για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Μακρόν την Τρίτη. Εντός των προσεχών 30 ωρών αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου και όλοι οι άλλοι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η δε Μαρίν Λεπέν αντέδρασε στην παραμονή της κας Μπορν στην κυβέρνηση προς το παρόν, λέγοντας ότι «ο γαλλικός λαός πρέπει να εισακουστεί, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει έτσι η κυβέρνηση». Πάντως η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» θα συμμετάσχει κανονικά στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έστω κι αν δεν υπάρχει περίπτωσης συμμετοχής της.

Πηγή: Reuters, France 24, BFM TV

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr