Σε ένα είδος «ηρεμίας πριν από την καταιγίδα» μοιάζουν να έχουν περιέλθει οι ταραχές που συγκλόνισαν τη Γαλλία, μετά τη δολοφονία νεαρού από αστυνομικό, με τις αρχές να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Ενδεικτικό είναι ότι υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 Δήμαρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να δείξει, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η ομαλότητα και ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα.

Σε επαγρύπνηση

Ωστόσο έσπευσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου. «Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες. «Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα τέσσερα «D» του Μακρόν

Η γαλλική εφημερίδα Figaro σημειώνει ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις. Ξεκίνησε με την κρίση του κοροναϊού, συνέχισε με τα κίτρινα γιλέκα, ακολούθησε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατοικούν κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια των περιχώρων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας.

Όπως σημειώνει γαλλική εφημερίδα, ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις ακολουθώντας κατά βάση την λεγόμενη διαδικασία των τεσσάρων D: διάγνωση (diagnostic), απόφαση (décision), δοσολογία (dosage), αποφασιστικότητα (détermination). Ωστόσο, όπως κι ο ίδιος παραδέχθηκε, η συγκεκριμένη κρίση κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι έχει ξεπεραστεί, καθώς όλες οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε πλήρη εγρήγορση.

Προβληματισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει ως σήμερα να αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία τις κρίσεις που βρέθηκαν μπροστά του, προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και στο διεθνή χώρο, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Το αθλητικό αυτό γεγονός δεν συνδέθηκε παρά μόνο παράπλευρα με το χάος των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η ασφάλεια των εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη και έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι αστυνομικοί με σκύλους, ενώ τα πλέον ακριβά μηχανήματα των εργοταξίων έχουν προσωρινά απομακρυνθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr