«Πέντε ψήφοι και μια κυβέρνηση που παραπαίει» – σεισμός, ναυάγιο, Βατερλό, είναι μερικοί από τους τίτλους για την απόρριψη του Νόμου για τη Μετανάστευση το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση.

«Παρά φύση συμμαχία»

Το νόμο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ενώ την «πρόταση απόρριψης» υπέβαλαν οι Οικολόγοι και υπερψηφίστηκε μαζικά από την αριστερά (Nupes), την ακροδεξιά (RN) και τη δεξιά (LR). Ήταν «μια συμμαχία των αντιθέτων» είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός, «μια παρά φύση ένωση των ακραίων για εντελώς αντίθετους λόγους ο καθένας» θα πουν άλλοι: για την αριστερά, ο νόμος αυστηροποιήθηκε απέναντι στους μετανάστες μετά το πέρασμά του αρχές Δεκεμβρίου από τη Γερουσία και η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΝΕ) στη Βουλή δεν κατόρθωσε να τον εξισορροπήσει επαρκώς.

Για τη δεξιά η ΝΕ αποδυνάμωσε ό,τι είχε κατορθώσει η Γερουσία. Έτσι, όταν η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 270 ψήφοι υπέρ της απόρριψης έναντι 265 κατά, αποσβολωμένη η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη το πλήγμα με παγωμένες αντιδράσεις. Και το χειρότερο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είναι ότι με την ανάλυση των ψήφων έγινε ξεκάθαρο ότι ακριβώς 5 βουλευτές από τον κυβερνητικό συνδυασμό απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

«Πράξη θανάτου»

Το κοινοβουλευτικό επεισόδιο της Δευτέρας ανέδειξε επίσης τα όρια της πολιτικής του Μακρόν του να διαλέγει «ταυτόχρονα» από τη δεξιά και από την αριστερά, ανάλογα τις περιστάσεις. Είναι το περίφημο «en-même-temps» του Μακρόν, η μέθοδος «ταυτόχρονα», που σημείωνε επιτυχίες μέχρι τώρα, αλλά πλέον φαίνεται να έχει ξεφτίσει για τα καλά. Η παταγώδης απόρριψη ενός κρίσιμου νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση θεωρήθηκε από πολλούς ως «πράξη θανάτου» της πολιτικής του «ταυτόχρονα».

Για το νόμο είχε δουλέψει σκληρά ο Ζεράλ Νταρμανέν. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε στηρίξει πολλές φιλοδοξίες του σε αυτόν και σαν πρώτο βήμα ήθελε να αποδείξει τις ικανότητές του για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή, που δεν είχε μέχρι τώρα κατορθώσει η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν. Η «ήττα ήταν καυτή» για τον ίδιο και σαν πρώτη κίνηση το βράδυ της Δευτέρας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος όμως δεν την έκανε δεκτή.

Στηρίζει η πλειοψηφία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Ζεράλ Νταρμανέν να συνεργασθεί άμεσα με την πρωθυπουργό, ώστε να βρουν λύση στο αδιέξοδο, ώστε να επανέλθει ένα νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό. Η κινητοποίηση ήταν άμεση από χθες το βράδυ, με συσκέψεις μεταξύ των δύο και των επικεφαλής των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού. Επομένως ο νόμος απορρίφθηκε μεν, παραμένει ωστόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί, ότι το 78% των Γάλλων τάσσονταν υπέρ της νομοθεσίας για τη μετανάστευση σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Από σήμερα για την πρωθυπουργό και τον υπουργό Νταρμανέν υπάρχουν μόνο δύο δυνατότητες για τον νόμο: Είτε να στείλουν το νομοσχέδιο για μία δεύτερη ανάγνωση στη Γερουσία και να επανέλθει στη Βουλή, ή να καλέσουν τη Μικτή Επιτροπή, που αποτελείται από 7 γερουσιαστές και 7 βουλευτές, για να μελετήσει εκ νέου τις διατάξεις. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στη μέρα.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr