Ως προσπάθεια να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις εντός του κόμματός του αλλά και εντός της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ώστε να υποστηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, χαρακτηρίζεται ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ελιζέ, στη νέα κυβέρνηση παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εργασίας, Παιδείας. Στο υπουργείο Εσωτερικών, οι εξουσίες του Ζεράλ Νταρμανέν διευρύνονται και περιλαμβάνουν πλέον και τις υπερπόντιες κτήσεις. Από το κόμμα «Ορίζοντες» του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο Κριστόφ Μπεσύ αναλαμβάνει την οικολογική μετάβαση. Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο Φρανσουά Μπρον, γιατρός από τα επείγοντα, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν γίνεται κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελαφρά στροφή αριστερά

Εκτιμάται ότι, παρότι η κυβέρνηση συνεχίζει να «κλίνει επί δεξιά», παρά ταύτα έγιναν κάποιες προσπάθειες εξισορρόπησης με την αριστερά πτέρυγα όπως με την επιλογή της οικονομολόγου Λωράνς Μποον, (με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή πολιτική και πρώην συμβούλου του Φρανσουά Ολάντ), ως υφυπουργού Εξωτερικών υπεύθυνης για την Ευρώπη. ή την ανάθεση του υπουργείου Πόλης και Στέγασης στον σοσιαλιστή Ολιβιέ Κλέιν. Ενδεικτικό του άγχους της κυβέρνησης και της αναστάτωσης που επικράτησε ήταν ότι κάποιοι υπουργοί, όπως ο ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λεμέρ, ανακοίνωναν από μόνοι τους ότι παραμένουν στις θέσεις τους.

Η επίσημη ανακοίνωση κυκλοφόρησε κατά τις 11 το πρωί, ώρα Γαλλίας και, παρά τις αρχικές αρνητικές πληροφορίες, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραμένει στη θέση της, καθώς ο χαρακτηρισμός «γυναικολογική βία» για την οποία κατηγορείται, δεν υπάρχει στο ποινικό δίκαιο και υπερισχύει επομένως, το τεκμήριο αθωότητας. Από την άλλη, ο υπουργός Αλληλεγγύης, Νταμιέν Αμπάντ, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση, δεν συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, παρότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, δεν θα μπορούσε να κάνει τα όσα κατηγορείται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr