Σε «πολεμική κατάσταση» συνεχίζει να βρίσκεται η Γαλλία, με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στη χώρα, με τα συνδικάτα να βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

«Ναι» από τη Γερουσία

Νωρίτερα την Πέμπτη η Γαλλική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες σε όλη τη χώρα. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι», υπερψήφισε το εμβληματικό άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους έναντι 115 κατά.

Κλιμάκωση αντιδράσεων

Σύντομα, δε, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί μιας αμφιλεγόμενης τροποποίησης του σχεδίου νόμου. Μετά την ψηφοφορία αριστεροί πολιτικοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους. «Το όνομά σας θα μείνει για πάντα συνδεδεμένο με μια μεταρρύθμιση που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά σχεδόν 40 χρόνια», είπε στον υπουργό Εργασίας Ολίβιέ Ντισότ η σοσιαλίστρια Μονίκ Λουμπέν, ενώ τα συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση κλιμακώνοντας τις διαδηλώσεις και απεργίες που έχουν αρχίσει από την ώρα που η κυβέρνηση εισήγαγε προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Το πρόβλημα της Εθνοσυνέλευσης

Την Τετάρτη, πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν ελπίζει ότι οι αλλαγές στις συντάξεις θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα. Αλλά το κόμμα του Μακρόν δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα πρέπει να κερδίσει αρκετές δεκάδες συντηρητικούς βουλευτές ή να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές του εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr