Το αναμενόμενο -και… αναπόφευκτο- ζευγάρι Μακρόν και Λεπέν περνούν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σε μια επανάληψη του 2017.

Σύμφωνα με το exit poll της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης, ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που κερδίζει δεύτερη θητεία τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφει ισχυρό προβάδισμα με 28,1%, η Μαρίν Λεπέν παίρνει 23,3% και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν 20,1% και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ 7,2%.

Τα exit poll έγιναν δεκτά με ανακούφιση και πανηγυρισμούς στο στρατόπεδο του Μακρόν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αισθανόταν ασφυκτική πίεση από την Λεπέν και είχαν εκφραστεί σοβαροί φόβοι για πολύ μικρή διαφορά με τη Λεπέν, κάτι που θα έβαζε φωτιά στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Μαζική στήριξη στον Μακρόν

Ήδη τα γαλλικά ΜΜΕ καλούν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μακρόν, ενώ κυριολεκτικά καταστροφικά είναι τα exit poll για τα πάλαι ποτέ ισχυρά κόμματα στη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που η υποψήφιά του Αν Ινταλγκό παίρνει μόλις 2,1% και οι γκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, με την Βαλερί Πεκρές να λαμβάνει μόλις 5%.

Πεκρές και Ινταλγκό σε μια κίνηση συμβολικής σημασίας, δήλωσαν σχεδόν αμέσως μετά τα exit poll ότι στηρίζουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο, όπως και ο «Πράσινος» Γιανίκ Ζαντό, ενώ και o ηγέτης της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, τόνισε ότι η Λεπέν δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο στο β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Ας σημειωθεί ότι και στο στρατόπεδο της Λεπέν -η οποία είχε επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια να κάνει «ποιοτική στροφή» και να απαλύνει κάπως τη ρητορική της-, επικρατεί ικανοποίηση από το αποτέλεσμα και αισιοδοξία για το δεύτερο γύρο, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο ο Ζεμούρ εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητά της.

Δύσκολος β’ γύρος

Πάντως, η διαφαινόμενη επικράτηση του Μακρόν στον πρώτο γύρο δεν σημαίνει ότι η μάχη έχει κερδηθεί, καθώς στο τελικό αποτέλεσμα υπεισέρχονται πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η συμμετοχή στον β’ γύρο, η ψήφος διαμαρτυρίας κατά του Μακρόν, αλλά και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά στους ψηφοφόρους του Μελανσόν, ο οποίος, όπως και το 2017, αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Μακρόν, περιοριζόμενος να ζητήσει να μην στηριχθεί η Λεπέν. Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι η ηγέτης της γαλλικής αριστεράς δεν κάλεσε σε αποχή από το δεύτερο γύρο, προφανώς αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της συγκυρίας.

Από την άλλη, η Λεπέν δεν κατάφερει να ολοκληρώσει το ντεμαράζ που επιχείρησε πριν από τον α’ γύρο και ίσως το στοιχείο αυτό υποσκάψει τις προοπτικές της για το β’ γύρο, καθώς ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στους ψηφοφόρους της, ιδίως μπροστά στο κύμα υποστήριξης που απολαμβάνει ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr