Μακρόν Λεπέν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θα αναμετρηθούν στις 24 Απριλίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεκινούν σήμερα λυσσώδη εκστρατεία για να πείσουν τους ελάχιστα κινητοποιημένους από την μονομαχία, απρόβλεπτους Γάλλους ψηφοφόρους.

«Τίποτε δεν έχει παιχτεί», «μια νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει»…Τα δύο στρατόπεδα επιμένουν στην σημασία των δύο επόμενων εβδομάδων εν όψει του δεύτερου γύρου, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά με μία νίκη πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με το 2017, όταν εξουδετέρωσε με νοκ άουτ την αρχηγό της ακροδεξιάς.

Νικητής του πρώτου γύρου με 27-28% , έναντι 23-24% για την Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει 51% έως 54% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, έναντι 46%-49% για την αντίπαλό του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Tίποτα δεν έχει κριθεί 

«Γι’ αυτήν την εκλογή θα πρέπει να πολεμήσουμε, γιατί τίποτε δεν έχει κριθεί», παραδέχθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπήκε πολύ καθυστερημένα στην προεκλογική αρένα και επικρίθηκε για το γεγονός ότι δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία πριν από τον πρώτο γύρο.

Αμέσως μετά, στο ίδιο ραδιοφωνικό δίκτυο, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, δήλωσε πεπεισμένος ότι η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς θα καρπωθεί μεγάλο αριθμό των ψήφων «του 70% των Γάλλων που καταψήφισαν τον απερχόμενο πρόεδρο» και πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει» στο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που έχει συγκροτηθεί κατά της ακροδεξιάς.

Το μέτωπο υπέρ Μακρόν

Τρεις υποψήφιοι των πρώτου γύρου από τον χώρο της Αριστεράς, ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό, ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, καθώς και η υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο δύο φιναλίστ θα πρέπει τώρα να κινητοποιήσουν τους γάλλους ψηφοφόρους, καθώς η ψηφοφορία του πρώτου γύρου σημαδεύτηκε από υψηλή αποχή (25,14% ) και την απόρριψη των δύο πολιτικών κομμάτων που εναλλάχθηκαν στην διακυβέρνηση της χώρας κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας, που κατέγραψαν τα χειρότερα σκορ της ιστορίας τους: λιγότερο το 5% για την Βαλερί Πεκρές και λιγότερο από 2% για την Αν Ινταλγκό.

Κυνήγι για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς

Το διακύβευμα θα είναι οι ψηφοφόροι του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που κατέλαβε την τρίτη θέση με σχεδόν το 22% των ψήφων, αποκτώντας έτσι τον ρόλο του διαιτητή.

Ο Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), δήλωσε ήδη από χθες επαναλαμβάνοντάς το τρεις φορές κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι «ούτε μια ψήφος» δεν πρέπει να πάει στην άκρα δεξιά. Απέφυγε ωστόσο να καλέσει σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε και σήμερα από το δεύτερο στην ιεραρχία της παράταξης Αντριέν Κατενάνς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ολόκληρη η ευθύνη για ό,τι συμβεί στον δεύτερο γύρο θα ανήκει στον βασικό πρωταγωνιστή, τον Εμανουέλ Μακρόν».

Στόχος της LFI είναι πλέον να αγωνισθεί για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και να επιβάλει συγκατοίκηση στον Εμανουέλ Μακρόν, εξήγησε.

Το κυνήγι των ψηφοφόρων της Αριστεράς έχει ξεκινήσει

Το κυνήγι των ψηφοφόρων της αριστεράς έχει ξεκινήσει. Το πρωί, ο Γκαμπριέλ Ατάλ τόνισε το έργο της κοινωνικής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πασχίζει να βγάλει από πάνω του την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων». «Κάναμε πολλά για να περιορίσουμε τα ρήγματα», είπε.

«Οι υποψήφιοι δεν είναι ιδιοκτήτες των ψηφοφόρων τους και πιστεύω ότι πολλοί από όσους ψήφισαν Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν θέλουν σύνταξη στα 65, δεν θέλουν την ανάθεση της γαλλικής πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρείες και θα ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο», πιστεύει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά.

Στα χαρτιά, η Λεπέν έχει μία πολύ μικρότερη από τον Μακρόν δεξαμενή ψηφοφόρων. Μπορεί να ποντάρει με βεβαιότητα στους ψηφοφόρους του Ερίκ Ζεμούρ, (7%) και του Νικολά Ντυπόν-Ενιάν (2%). Και οι δύο έδωσαν κατεύθυνση για ψήφο στην Λεπέν.

Η τηλεοπτική μονομαχία

Σημείο-κλειδί των επόμενων δύο εβδομάδων και της νέας προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η 20ή Απριλίου και η παραδοσιακή τηλεοπτική μονομαχία των δύο φιναλίστ.

Το 2017, το debate ήταν καταστροφικό για την Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίσθηκε νευρική και τελείως απροετοίμαστη για τα θέματα της συζήτησης, γεγονός που συνέβαλε στην νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτήν την φορά, η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς έδειξε κατά την προεκλογική εκστρατεία περισσότερο προετοιμασμένη, επικεντρώνοντας στην αγοραστική δύναμη των Γάλλων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, απορροφημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έλαβε παρά ελάχιστα μέρος στην εκστρατεία.

Μία νίκη της Μαρίν Λεπέν θα είχε σημαντικές διεθνείς συνέπειες, με την δεδομένη εχθρότητά της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την βούλησή της, για παράδειγμα, να βγάλει την Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και θα ενθουσίαζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εκλογή της Λεπέν θα ήταν διπλή πρώτη: πρώτη εκλογή ακροδεξιού προέδρου και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr