Με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις απευθύνθηκαν στον Γαλλικό λαό ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της χώρας που πέρασαν στον β’ γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί σε 15 ημέρες.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία, επιχείρησε να στείλει μήνυμα κινητοποίησης στους πολίτες, καθώς για ίσως πρώτη φορά το προοδευτικό μέτωπο της χώρας εμφανίζεται με ρωγμές και η σχετικά μικρή διαφορά από την Λεπέν δημιουργεί κλίμα ντέρμπι για την κάλπη της 24ης Ιουλίου.

Κάλεσμα συσπείρωσης

Στο μήνυμά του ο Μακρόν ευχαρίστησε τους πολίτες που τον στήριξαν, καθώς και τους συνυποψηφίους του, τόσο εκείνους που τάχθηκαν εναντίον του, όσο και εκείνους που ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν, ενώ διεμήνυσε πως θα συνεχίσει με το όραμά του, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί και πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Παράλληλα, ζήτησε από τους Γάλλους να τον ψηφίσουν για να μην πάρει η ακροδεξιά την εξουσία. «Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν», τόνισε, ενώ υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν υποψηφίους της ακροδεξιάς και της αριστεράς, να τον ψηφίσουν.

Τάξη και ασφάλεια υπόσχεται η Λεπέν

«Η συζήτηση που θα έχουμε επί 15 ημέρες θα είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «όταν η ακροδεξιά, σε όλες τις μορφές της, λαμβάνει τόσο υψηλά ποσοστά στη χώρα, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα πράγματα πάνε καλά. Ξέρω ότι εκπροσωπώ τους συμπατριώτες μου που θέλουν να αντιταχθούν στην ακροδεξιά», χρησιμοποιώντας δραματικό τόνο.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν εστίασε στη βασική θέση της προγραμματικής της ατζέντας, στην αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό.«Θα γίνω η πρόεδρος όλων των Γάλλων αν εκλεγώ στον δεύτερο γύρο» τόνισε και επικεντρώθηκε στον αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης και την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Υπό τους ήχους των υποστηρικτών της που φώναζαν «θα νικήσουμε», υποσχέθηκε να «βάλει τάξη στη Γαλλία μέσα σε πέντε χρόνια».

Οι προβλέψεις για το β’ γύρο

Όσον αφορά στις προβλέψεις και αναλύσεις για το β’ γύρο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κομμουνιστών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 37% και των Πρασίνων στο 65%. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ θα λάβει ψήφους ακόμα και από ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ.

Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει σε καμία περίπτωση Λεπέν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λεπέν δεν διαφέρουν σε τίποτε. Οι βασικοί υποστηρικτές της Λεπέν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν, κάτι που δείχνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr