Ο νυν ηγέτης της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά υποψήφια  Μαρίν Λεπέν θα είναι αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, σήμερα Κυριακή.

Ο Μακρόν συγκεντρώνει 28,1-29,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο ενώ η Λεπέν κερδίζει 23,3-24,4%, σύμφωνα με ξεχωριστές εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos.

Αυτό οδηγεί σε μια μονομαχία μεταξύ του ευρωπαϊστή φιλελεύθερου Μακρόν και μιας εκπροσώπου του σκληρού ευρωσκεπτικισμού, εθνικίστριας που, μέχρι τον πόλεμο της Ουκρανίας, ήταν ανοιχτή θαυμάστρια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η υποψήφια των σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό, η οποία στις δημοσκοπήσεις ήταν ένατη με μόλις 2% των ψήφων, στήριξε τον Μακρόν. «Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», είπε.

Η υποψήφια των Συντηρητικών Βαλερί Πεκρές είπε επίσης ότι θα ψήφιζε υπέρ του Μακρόν, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» εάν δεν κερδίσει τον δεύτερο γύρο. Όμως ο αντίπαλος ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ αναμένεται να καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λεπέν.

Σημειώνεται ότι εδώ και δύο δεκαετίες ουδείς Γάλλος πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο Μακρόν φαινόταν σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατρέψει, αυτή τη “ρουτίνα” εμφανιζόμενος ψηλά στις δημοσκοπήσεις, χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, την κατακερματισμένη αντιπολίτευση και τον πολιτικό ρόλο του στην προσπάθεια να αποτρέψει τον πόλεμο στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.

Πλήρωσε όμως ένα σκληρό τίμημα επειδή καθυστέρησε να μπει στην προεκλογική εκστρατεία, όπως επίσης επειδή υιοθέτησε ένα ελάχιστα δημοφιλές πρόγραμμα μεταφοράς του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων κατά 5 έτη.

Έτσι, το προβάδισμα άνω των 10 μονάδων που είχε ο Μακρόν μέχρι τα μέσα Μαρτίου μειώθηκε και οι δημοσκοπήσεις πριν από τον πρώτο γύρο έδειξαν ότι το περιθώριο νίκης του σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο μειώθηκε στα περιθώρια του στατιστικού λάθους.

Ο Jean-Luc Melenchon της σκληρής αριστεράς εμφανίζεται τρίτος στον πρώτο γύρο, με εκτιμώμενο 20%, έδειξαν οι προβλέψεις.

Μια ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου θα αποτελούσε ένα σοκ ανάλπγο με το Brexit ή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2017 στις ΗΠΑ σημειώνει το Reuters

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, από κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα κατέληγε σε έναν πρωταγωνιστή του ευρωσκεπτικισμού που ίσως θα λειτουργούσε διαλυτικά και για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

και αυτό γιατί ενώ η Λεπέν έχει εγκαταλείψει τις διακηρύξεις του παρελθόντος για ένα «Frexit» ή για να αποσύρει τη Γαλλία από το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης, οραματίζεται την ΕΕ ως μια απλή συμμαχία κυρίαρχων κρατών.

Το ποιος θα κατέχει στη συνέχεια το Μέγαρο των Ηλυσίων θα εξαρτηθεί από το πώς θα ψηφίσουν αυτοί που υποστήριξαν τους αντιπάλους του Μακρόν και της Λεπέν.

Σε προηγούμενες εκλογές το 2002 και το 2017, οι ψηφοφόροι αριστερά και δεξιά είχαν ενωθεί για να αποκλείσουν την ακροδεξιά από την εξουσία.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το λεγόμενο «μέτωπο της δημοκρατίας» έχει καταρρεύσει, με πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους να λένε ότι απεχθάνονται τον Μακρόν τον οποίο  χλευάζουν ως αλαζόνα και ως «πρόεδρο των πλουσίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr