Μακρόν Λεπέν

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς σήμερα,  Κυριακή 24 Απριλίου, θα δείξει εάν θα είναι ο φιλοευρωπαίος κεντρώος πολιτικός Εμανουέλ Μακρόν ή η ακροδεξιά υποψήφια και πολέμια της μετανάστευσης, Μαρίν Λεπέν, που θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ποιος θα κερδίσει;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως νικητή τον Μακρόν αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά από τη Λεπέν σε σχέση με το 2017, όταν κέρδισε τις εκλογές με 66,1% των ψήφων.

Μια νίκη της Λεπέν δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και θεωρείται ένα λιγότερο πιθανό σενάριο.

Τι αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο;

Ποιον αντιπαθούν ή φοβούνται περισσότερο οι ψηφοφόροι; Κανένας από τους δύο δεν έχει αρκετά σταθερούς υποστηρικτές ώστε να τους εξασφαλίσουν την άνοδο στην εξουσία.

Έτσι, το «κλειδί» θα είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι ο άλλος υποψήφιος είναι χειρότερος, με τον Μακρόν να ποντάρει στους φόβους για την ακροδεξιά και τη Λεπέν να βασίζεται στην απογοήτευση κάποιων ψηφοφόρων από τη διακυβέρνηση Μακρόν.

Οι αποφάσεις των αριστερών ψηφοφόρων θα είναι κρίσιμης σημασίας για το αποτέλεσμα. Η στάση και η πολιτική του Μακρόν έχουν απογοητεύσει πολλούς από αυτούς και θα είναι δυσκολότερο για εκείνον – συγκριτικά με το 2017 – να κερδίσει αρκετούς από αυτούς και να κρατήσει εκτός εξουσίας την ακροδεξιά.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Όποιος και να νικήσει αύριο, θα το έχει καταφέρει μετά από μια δύσκολη και διχαστική εκστρατεία και κατά πάσα πιθανότητα με μικρή πλειοψηφία.

Εάν κερδίσει ο Μακρόν, θα έχει μπροστά του μια δύσκολη δεύτερη θητεία, με ελάχιστη έως καθόλου περίοδο χάριτος και με ψηφοφόρους όλων των πλευρών να βγουν πιθανόν στους δρόμους κατά του σχεδίου του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, που αφορά μεταξύ άλλων και τις συντάξεις.

Εάν κερδίσει η Λεπέν, θα πρέπει να αναμένεται μια ριζική αλλαγή στην εγχώρια και στη διεθνή πολιτική της Γαλλίας, ενώ είναι πιθανό να ξεσπάσουν άμεσα διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Ό,τι και να συμβεί, μια από τις πρώτες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νικητής θα είναι να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Τι απασχολεί τους ψηφοφόρους;

Η αγοραστική δύναμη είναι η βασική ανησυχία των ψηφοφόρων, μετά την τεράστια αύξηση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού. Η Λεπέν έχει καταφέρει με επιτυχία να επικεντρώσει την εκστρατεία της στο εν λόγω ζήτημα.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν αρχικά μια στήριξη προς τον Μακρόν, αλλά η τάση αυτή έχει αρχίσει να φθίνει.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική πολιτική του Μακρόν, αλλά η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, ενώ εκείνοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι δεν πιστεύουν πως κάποιος από τους αντιπάλους του Μακρόν θα έκανε κάτι καλύτερο.

Επιπλέον, μπορεί να παίξει ρόλο και η διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 από τον Μακρόν.

Πότε θα ξέρουμε ποιος κέρδισε;

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 9.00 (ώρα Ελλάδος) στις 24 Απριλίου.

Στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν τα exit poll, ενώ η γαλλική τηλεόραση θα ανακοινώσει τον προβλεπόμενο νικητή. Οι καταμετρήσεις θα συνεχιστούν για τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά τα exit poll είναι συνήθως αξιόπιστα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr