Αυστηρά πρόστιμα και «λουκέτα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω των επίσημων κειμένων που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, των επαγγελμάτων τα οποία θεωρούνται «ύποπτα» για φοροδιαφυγή έρχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και δίνει τον τόνο για τη νέα «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής εν μέσω θέρους.

Μπορεί η πανδημία να είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και οι χιλιάδες επιχειρήσεις να υπολειτουργούσαν ή να ήταν κλειστές, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα, παρατηρούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών,  δείχνει να επιτείνει άλλου είδους προβλήματα όπως ή μη έκδοση αποδείξεων και η μη απόδοση ΦΠΑ στο δημόσιο, γιατί έτσι πιστεύουν κάποιοι ότι θα καλύψουν μέρος των απωλειών που είχαν κατά τη διάρκεια του “lockdown”.

“Καμία επιείκεια στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή”

Οι εντολές που έχουν τα ελεγκτικά όργανα από τους προϊσταμένους τους είναι σαφείς «καμία επιείκεια και κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου όταν διαπιστώνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή» και μάλιστα σε περιοχές που ο τζίρος τους καλοκαιρινούς μήνες εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Έτσι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν διστάζουν να  βάλλουν ακόμη και «λουκέτο» σε επιχειρήσεις, όπως έπραξαν τα προηγούμενα  24ωρα στη Μύκονο.

“Λουκέτα” και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ

Με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις που θα μπαίνουν «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν αλλά παράλληλα θα επιβάλλονται βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα.  Τα πρόστιμα μπορούν να φθάσουν τα 50.000 ευρώ ενώ το «λουκέτο» τα τρία χρόνια αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του ελεγκτή (σ.σ στο παρελθόν ελεγκτές πυροβολήθηκαν από ελεγχόμενο ιδιοκτήτη φαρμακείου).

Μάλιστα η ΑΑΔΕ για να περιορίσει φαινόμενα που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, όπως να ειδοποιούνται οι πιθανοί ελεγχόμενοι για την ύπαρξη κλιμακίων (σ.σ έχει διαπιστωθεί ότι αυτό γίνεται μέσω των λογιστικών γραφείων που πληροφορούνται τους ελέγχους από τις τοπικές ΔΟΥ) ή να υπάρχουν προσωπικές  σχέσεις μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου, θα εφαρμόσει την τακτική της μεταφοράς ελεγκτών από τη μία περιοχή στην άλλη.

Στο στόχαστρο οι συστηματικοί φοροφυγάδες

Έτσι στα νησιά μπορούν να κάνουν ελέγχους κλιμάκια από την Αθήνα ή στην Χαλκιδική κλιμάκια από τη Θεσσαλία. Η τακτική αυτή, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έχει επιφέρει σημαντικά  αποτελέσματα και μάλιστα καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Στην ΑΑΔΕ γνωρίζουν ότι ο πρώτος ελεγχόμενος, ειδικά σε μικρές περιοχές όπως τα νησιά, ειδοποιεί τους συναδέλφους τους, ειδικά στην εστίαση και τις ξενοδοχειακές μονάδες,  αλλά αυτό έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή όλοι αρχίζουν να «χτυπούν» την ταμειακή και να εκδίδουν αποδείξεις.

Έτσι οι ελεγκτές, που θα επισκεφθούν το νησί σε δεύτερη φάση γνωρίζουν, με μια απλή απόδειξη από την ταμειακή μηχανή, ποιος ήταν ο τζίρος που υπήρξε τις ημέρες κατά τις οποίες  ήταν στη συγκεκριμένη περιοχή οι συνάδελφοί τους και  ποιος ήταν ο τζίρος το επόμενο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ εύκολο να εντοπισθούν επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ φέτος τους καλοκαιρινούς μήνες θα πραγματοποιηθούν περίπου 50.000 έλεγχοι.

Που και γιατί θα μπαίνουν “λουκέτα”

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

 • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
 • Άμεσα για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
 • Άμεσα για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
 • Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίαςτης επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Εφόσον παρεμποδισθεί ο έλεγχος:

 • Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αναστέλλεται μέχρι 1 μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.
 • Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε. ή χρησιμοποίησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε., κατά τη διάρκεια και εξαιτίας εκτέλεσης της υπηρεσίας του, επιβάλλονται σωρευτικά:
 1. ειδικό πρόστιμο από δέκα χιλιάδες έως πενήντα χιλιάδες ευρώστον υπαίτιο διάπραξης των ανωτέρω πράξεων και
 2. αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασηςτου υπαίτιου διάπραξης των ως άνω πράξεων από δύο μήνες έως έξι μήνες και από έξι μήνες έως και τρία έτη σε περίπτωση υποτροπής
 • Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών κατά τη διενέργεια κάθε είδους φορολογικού ελέγχου αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης:
 1. Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του στην οποία αφορά ο έλεγχος, από δύο έως δώδεκα  μήνες,
 2. όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης από τρεις έως είκοσι τέσσερις μήνες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr