Κυρώσεις S-400

Σήμα τέλους ανοχής για τον Ερντογάν στέλνει η Ουάσιγκτον στην αυλαία της προεδρίας Τραμπ: Οι ΗΠΑ προχωρούν άμεσα στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400, όπως μεταδίδει το Reuters επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση είναι θέμα ωρών.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, επικαλούμενο τέσσερις πηγές – ανάμεσά τους και δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Κατά τις ίδιες πηγές οι κυρώσεις θα στοχεύουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και μπορεί να ανακοινωθούν από ώρα σε ώρα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι περιμένουν την ανακοίνωση την Παρασκευή, αλλά άλλη πηγή είπε ότι δεν αποκλείεται να γίνει και απόψε.

“Τέλος χρόνου” ή “σωσίβιο” Τραμπ στον Ερντογάν;

Η απόφαση για τις κυρώσεις έρχεται μετά την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων διάταξης, στο πλαίσιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που προβλέπει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 εντός διαστήματος 30 ημερών.

“Το αργότερο 30 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του νόμου εναντίον των εχθρών της Αμερικής (CAATSA) σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολείται με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που αναφέρεται στο εδάφιο (β) “, αναφέρεται στο νομοσχέδιο NDAA.

Εάν οι πληροφορίες του Reuters επιβεβαιωθούν μένει να φανεί εάν πρόκειται για στροφή της πολιτικής Τραμπ, ή εάν ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος επιλέγει να τιμωρήσει την Τουρκία με χαμηλού βεληνεκούς κυρώσεις προκειμένου να διασώσει τον Ταγίπ Ερντογάν πριν αναλάβει η νέα διοίκηση Μπάιντεν.

Αγκυρα: “Δεν θα δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις”

Αμέσως μετά την μετάδοση της είδησης υποχώρησε σημαντικά η ισοτιμία της τουρκικής λίρας η οποία δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις, ενώ σε ερώτημα του Reuters το Πεντάγωνο παρέπεμψε στο State Department για τις όποιες αποφάσεις.

Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters φέρεται να δήλωσε ότι “οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα, είναι αντι-παραγωγικές”.

Θα προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις” είπε ο ίδιος προσθέτοντας: “Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των ζητημάτων μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων. Δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αποφάσεις”.

Πηγή: economico.gr