Γέφυρα 2 παράταση

Χαμόγελα στους τραπεζίτες και αγωνία σε χιλιάδες δανειολήπτες φέρνουν οι εξελίξεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», αφού οι πρώτοι βλέπουν ότι θα ρυθμιστούν χιλιάδες δάνεια, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν «κόκκινα», ενώ οι δεύτεροι δεν ξέρουν αν θα προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση.

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα κλείσει, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 9 Μαΐου.

Σχεδιάζεται παράταση ενός μήνα στην προθεσμία για τις αιτήσεις

Το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει τόσο από πλευράς των δανειοληπτών όσο και από την πλευρά των τραπεζών, σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων. Η πρόθεση αυτή όμως του οικονομικού επιτελείου βρίσκει αντίθετους, προς ώρας, τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η ελληνική πλευρά επικαλείται αδυναμία, από πλευράς των  λογιστών να προετοιμάσουν και να υποβάλλουν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» κυρίως  λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας  αλλά και των πολλών ημερών αργίας και υπολειτουργίας λόγω του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Επίσης προβάλλεται ως επιχείρημα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν μετά από διαβουλεύσεις των τραπεζών με τους δανειολήπτες, και μετά να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι τελικά θα καμφθούν οι αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών και θα δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μήνα για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Θα επιδοτηθούν οι δόσεις 250.000 δανείων

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει και τις τράπεζες αφού με την υλοποίηση  των προγραμμάτων «Γέφυρα 1 και 2» οι τραπεζικοί ισολογισμοί γλυτώνουν από ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που δημιουργεί η πανδημία και αποτρέπεται η περαιτέρω επιβάρυνσή των τραπεζών με προβλέψεις που θα μείωναν την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους τα επιτελεία των τραπεζών  εκτιμάται ότι επιδοτούνται ή θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις περίπου 250.000 δανείων, συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων  ευρώ,  μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα 1 και 2».

Εχουν ξεπεράσει τις 21.000 οι αιτήσεις

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών περισσότερες από 21.000 αιτήσεις ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όσον αφορά την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων αυτή μπορεί να ανέλθει, ανάλογα με το δάνειο και την κατάσταση του-εξυπηρετούμενο ή μη- μέχρι και το 90% της δόσης για εννέα μήνες.

Η μέγιστη μηνιαία επιδότηση για ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία είναι 600 ευρώ και για τις μεσαίες επιχειρήσεις η επιδότηση φθάνει μέχρι τις 50.000 ευρώ.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισήμαιναν ότι με τα προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2» δίνεται μία επιπλέον ανάσα στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που επλήγησαν από την πανδημία. Έτσι μετά το άνοιγμα της οικονομίας και την επιστροφή την κανονικότητα μπορούν ευκολότερα να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr