Τσαβούσογλου S-400

Η Τουρκία μπορεί να διατηρεί την μεγαλοϊδεατική ρητορική ακόμη και προς τις ΗΠΑ, οι αμερικανικές κυρώσεις όμως για τους S-400 επισπεύδουν και ενισχύουν τις προσπάθειες Ερντογάν να ρίξει γέφυρες προς την διοίκηση Μπάιντεν.

Ακριβώς σ’ αυτό το πλαίσιο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε μεν σήμερα πως οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, αμέσως μετά όμως έδωσε την είδηση: Είπε πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη στελέχωση μιας κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση του ζητήματος των S-400.

Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για βήματα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως ελπίζει η νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ομιλία του για τον απολογισμό του 2020 αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «για τα νόμιμα δικαιώματά μας, όταν κινούμαστε. δεν το κάνουμε για να ικανοποιούμε τον κόσμο. Στόχος μας είναι τα συμφέροντα μας».

“Δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην αν. Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία”

«Στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, «υψώσαμε τη σημαία μας με το Oruc Reis , το Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ και δείξαμε πως δίχως εμάς δεν μπορεί να συμβεί κάτι στην περιοχή. Το δείξαμε αυτό όχι μόνο στις παράκτιες χώρες αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο. Και δείξαμε σε εχθρούς και φίλους  το τι μπορούμε να κάνουμε. Στην Κύπρο θέλουμε λύση. Όχι όμως μια ομοσπονδία, αλλά λύση με δυο κυρίαρχα κράτη».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες σημειώνοντας: «Ήταν μια σχέση γεμάτη με ένταση λόγω της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και της Γαλλίας που επέμεναν να θέτουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας. Στην τελευταία Σύνοδο υπάρχουν σημεία που δεν μας ικανοποιούν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική. Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης κι ας μην είμαστε μέλος της Ε.Ε.».

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη Γαλλία, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία «δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή απέναντι σε λόγια και πράξεις του Παρισιού που κινούνται εναντίον της», τονίζοντας, πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος, πως οι πρέσβεις των δύο χωρών εργάζονται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων.

Πηγή: economico.gr