Σφοδρή επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τζο Μπάιντεν λίγες ώρες μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν «λυπήθηκε» τους χαρακτηρισμούς σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «βάναυσο και άσκοπο τον πόλεμο στην Ουκρανία που απορρέει από την επιθυμία ενός άνδρα». «Ο πόλεμος αυτός γίνεται για να εξαλειφθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως αυτόνομο έθνος. Αυτό θα πρέπει να κάνει το αίμα μας να παγώνει» τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του και προσπάθησε να διαγράψει το κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ειδική αναφορά στα εγκλήματα πολέμου

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ότι ο Πούτιν «παραβίασε ξεδιάντροπα» τους βασικούς κανόνες του ΟΗΕ διατάζοντας τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι «ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία δείχνει ότι δεν υφίσταται ο σεβασμός στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως αυτόνομο έθνος», κάνοντας, μάλιστα ειδική αναφορά στους ομαδικούς τάφους και τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Κατά την ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανόμένων των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τόνισε, δε, ότι λόγω του «άσκοπου», όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου, ο πλανήτης βίωσε μια πρωτοφανή κατάσταση βαρβαρότητας.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί»

Απαντώντας στις νέες απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, δεν πρέπει καν να διεξαχθεί» και κάλεσε όλα τα έθνη να δεσμευτούν εκ νέου ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χαράξουν αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων».

Επανέλαβε, ακόμη, ότι η Ρωσία εξαπολύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν θα παρακολουθήσουμε παθητικά την ιστορία, θα γράψουμε ιστορία. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, για εμάς, για το μέλλον, για την ανθρωπότητα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των όπλων αυτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr