Γεωργιάδης:

“Το 2022 θα εξελιχθεί σε χρονιά άνευ προηγουμένου σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των logistics, του τουρισμού, του real estate (κτηματαγοράς) και της υψηλής τεχνολογίας”.

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Summit.

Πρόσθεσε ότι η εικόνα της Ελλάδας στους κύκλους των ξένων επενδυτών έχει αλλάξει, καθώς αποδίδουν καρπούς η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εξαιρετικά φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης, ο υψηλός βαθμός ψηφιοποίησης και η σημαντική μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόβλημα η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού

Κατά τον κ. Γεωργιάδη, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί σε έναν βαθμό με την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή στη χώρα -χάρη και σε αυτές- εξειδικευμένων στελεχών, που έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά την προηγούμενη δεκαετία. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα του ψηφιακού κέντρου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο εργάζονται σήμερα περίπου 80 Ελληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Τη διαχρονικά χαμηλή θέση της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων, από τη δεκαετία του ’80, υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας, επισημαίνοντας ότι η υστέρηση αυτή δεν στέρησε στη χώρα απλώς τα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και την τεχνογνωσία, τα σύγχρονα εργαλεία και την κουλτούρα που θα έφερναν μαζί τους οι ξένοι επενδυτές.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η χώρα πηγαίνει αρκετά καλά, αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρωτοφανής παγκόσμια ρευστότητα, όταν όμως “σφίξουν τα γάλατα” θα πρέπει να παραμείνουμε ελκυστικός προορισμός για επενδυτές» είπε και συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα οι ΑΞΕ δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο, γιατί δεν υπήρχε ορατότητα για την επόμενη μέρα και σταθερότητα, παράγοντες- «κλειδιά» για τις ξένες επενδύσεις.

Επειδή η χώρα έχει πράγματι μπροστά της μια ευκαιρία, συνόψισε, «χρειάζεται να δημιουργήσει έναν διάδρομο που να είναι ορατός στους επενδυτές», με άμεση στροφή και αναβάθμιση της παιδείας, απλοποίηση των διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας και δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συνέχεια της πολιτικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr