Γεώργιος Τανισκίδης: Οι πελάτες εμπιστεύονται την Optima bank γιατί έχει διαφορετική τραπεζική κουλτούρα

Συνέντευξη του κ. Γεωργίου Τανισκίδη, προέδρου της Οptima bank, στον Θοδωρή Καλούδη

Η Οptima bank, ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα τρία χρόνια λειτουργίας – και μάλιστα σε δυσμενείς συγκυρίες – έχει να επιδείξει εξαιρετική πορεία και σημαντικές επιδόσεις, στοιχεία που επιτρέπουν στη διοίκησή της να βλέπει με σιγουριά το παρόν και να στοχεύει στο μέλλον ως μία “τράπεζα αναφοράς για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εγχώρια οικονομία’’.

“Για να το πετύχουμε αυτό – εξηγεί σε συνέντευξή, που παραχώρησε στο economico, o πρόεδρος της Οptima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης – συνεχίζουμε στον δρόμο που ανοίξαμε, βάζοντας στόχους που ενισχύουν τον ρόλο μας τόσο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όσο και στην απελευθέρωση της μεγάλης δυναμικής που υπάρχει στην ελληνική οικονομία”.

Ο κ. Τανισκίδης είναι ένας έμπειρος και επιτυχημένος τραπεζίτης. Και έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του πως πρέπει να λειτουργεί μια σύγχρονη τράπεζα: Στόχος μας είναι μια διαφορετική τράπεζα”, μας λέει. “Κάθε μας απόφαση, κάθε μας ενέργεια, καθορίζεται από μια διαφορετική τραπεζική κουλτούρα, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο απλή, ευέλικτη, σύγχρονη. Μια τράπεζα που “ακούει’’, “νιώθει’’ και κυρίως ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις προσδοκίες κάθε της πελάτη.

Ο κ. Τανισκίδης πιστεύει πως οι τράπεζες είναι εδώ για να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο. Να δώσουν οξυγόνο σε επιχειρήσεις, σε σχέδια, σε ιδέες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και τονίζει ότι η Οptima bank είναι κρίσιμος κρίκος σε μια αλυσίδα που δημιουργεί αξία για την Ελλάδα. “Έτσι αντιλαμβανόμαστε την αποστολή μας, ως τράπεζα, μας λέει. Και για αυτό προσπαθούμε καθημερινά, με όλες μας τις δυνάμεις”.

Όλη η συνέντευξη του προέδρου της Οptima bank κ. Γεωργίου Τανισκίδη προς το economico έχει ως εξής:

2,5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Optima bank, πώς αξιολογείτε την πορεία της τράπεζας;

H Οptima bank διαγράφει μια εξαιρετική πορεία. Από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 80 εκατ. ευρώ, μέχρι την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας σε χρόνο ρεκόρ – από το 18ο μήνα της λειτουργίας μας- και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, στρατηγικά σχεδιασμένου δικτύου καταστημάτων, τα επιτεύγματα που καταγράφουμε είναι πολλά και σημαντικά. Και γίνονται ακόμη πιο σημαντικά, αν σκεφθεί κανείς πως όλα αυτά τα πετύχαμε σε μια περίοδο διαδοχικών και παγκόσμιων κρίσεων, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη αξία για εμάς είναι η αναγνώριση του εγχειρήματός μας. Αναγνώριση που τη βλέπουμε τόσο στο σταθερά υψηλό ποσοστό του δείκτη  ικανοποίησης των πελατών μας, τον οποίο μετράμε καθημερινά, όσο και στο πάθος με το οποίο οι άνθρωποι της Optima bank δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πάρετε την απόφαση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας;

Αρκετά χρόνια πριν, στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αφουγκραστήκαμε μια ανάγκη. Την ανάγκη για τη δημιουργία -όχι μιας ακόμη τράπεζας-, αλλά μιας διαφορετικής τράπεζας. Στη βάση αυτή δώσαμε πνοή στην Optima bank. Μια τράπεζα που έχει τον άνθρωπο, τον πελάτη στο κέντρο. Το μόνο που κρατήσαμε από τη 10ετή κρίση ήταν τα διδάγματά της. Είδαμε τα πάντα από την αρχή με στόχο να μετατρέψουμε την τραπεζική συναλλαγή σε μια ευχάριστη εμπειρία. Ήταν -αν θέλετε- και ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο κερδίσαμε όλοι μαζί, με σκληρή δουλειά, επιμονή και αγάπη για αυτό που κάνουμε.    

Τελικά τι διαφορετικό έχει από τις άλλες τράπεζες η Optima bank; Γιατί να σας επιλέξει κάποιος πελάτης;

Είναι πολλά αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Καταρχάς, δεν κουβαλάμε στενοχώριες από το παρελθόν. Αναφέρομαι στα κόκκινα δάνεια. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με ελευθερία, να αφιερώνουμε πόρους και δυνάμεις στη δημιουργία και όχι στην διαχείριση του “χθες’’.

Υπάρχουν όμως και άλλα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το DNA μας. Κάθε μας απόφαση, κάθε μας ενέργεια καθορίζεται από μια διαφορετική τραπεζική κουλτούρα, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο “απλή, ευέλικτη, σύγχρονη’’. Απλή γιατί έχουμε αποβάλει κάθε τι περιττό, που ταλαιπωρεί τον πελάτη και τον εργαζόμενο. Ευέλικτη γιατί δεν μένουμε στο πρόβλημα, αλλά στη λύση του, με γρήγορες διαδικασίες. Και τέλος, σύγχρονη, γιατί βλέπουμε τα πάντα μέσα από τα μάτια του πελάτη. Αυτού που στο τέλος της ημέρας πληρώνει τον μισθό μας. Νομίζω πως όλα όσα προανέφερα αποτελούν αρκετά ισχυρούς λόγους, ώστε κάθε πελάτης, είτε είναι εταιρεία, είτε ιδιώτης, να μας εμπιστευτεί.

Ποιοι είναι πλέον οι στόχοι της Optima bank μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο της ξεκίνημα; Ποια η θέση που επιδιώκετε στο τραπεζικό σύστημα;

Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στον προορισμό της Optima bank. Θα το πω με μια φράση: “Θέλουμε να είμαστε τράπεζα αναφοράς για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εγχώρια οικονομία’’. Για να το πετύχουμε συνεχίζουμε στον δρόμο που ανοίξαμε, βάζοντας στόχους που ενισχύουν τον ρόλο μας τόσο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όσο και στην απελευθέρωση της μεγάλης δυναμικής που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Αυξάνουμε το αποτύπωμά μας στη δανειοδότηση επιχειρήσεων, είτε απευθείας, είτε μέσω της συμμετοχής μας σε σημαντικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Παράλληλα, εμπλουτίζουμε διαρκώς το φάσμα των λύσεων που έχουμε αναπτύξει. Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, δίνοντας σάρκα και οστά σε μια phygital τράπεζα. Μια τράπεζα που “ακούει’’, “νιώθει’’ και κυρίως ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις προσδοκίες κάθε της πελάτη.

Ζούμε σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας σήμερα;

Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, το μεγάλο στοίχημα είναι να μετασχηματίσει -το ταχύτερο δυνατόν- την οικονομία της, να την θωρακίσει και να την προσαρμόσει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που αναδύεται. Φαντάζει δύσκολο, όμως πιστέψτε με, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το αποδείξαμε ως χώρα στην πανδημία. Σε αυτό το κρίσιμο εγχείρημα έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνει πρόσβαση σε μεγάλη ρευστότητα, ικανή να ανοίξει ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αφοσιωθούν δυνάμεις στην ανάπτυξη, αλλά σε τομείς της οικονομίας, πέρα από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, γιατί η συγκέντρωση της οικονομίας μας σε αυτούς τους δύο τομείς την κάνουν να πονάει, συγκριτικά περισσότερο όταν ένας από τους δύο κλάδους ασθενεί. Προσωπικά, θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να αναβιώσει και πάλι η βιομηχανία στον τόπο μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των τραπεζών; Ποια θα είναι η συμβολή της Optima bank στις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις;

Οι τράπεζες είναι εδώ για να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο. Να δώσουν οξυγόνο σε επιχειρήσεις, σε σχέδια, σε ιδέες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είμαστε κρίκος σε μια αλυσίδα που δημιουργεί αξία για την Ελλάδα. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την αποστολή μας, ως τράπεζα και για αυτό προσπαθούμε καθημερινά, με όλες μας τις δυνάμεις. Ήδη, έχουμε δανειοδοτήσει με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ την ελληνική αγορά. Σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε διαρκώς εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες, επιδιώκοντας να στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας, ως στρατηγικοί εταίροι τους.

Και μια προσωπική ερώτηση: Είστε ένας πολύπειρος τραπεζίτης – νομίζω ο μοναδικός στην Ελλάδα που ξεκίνησε τρεις τράπεζες και μάλιστα με λαμπρά αποτελέσματα. Πείτε μας γι’ αυτή την εμπειρία σας. Τι είναι εκείνο που «μετράει», τελικά, στη δουλειά σας;

Είναι πάντα ωραίο να έχουμε προκλήσεις. Είναι πάντα ωραίο να καλλιεργούμε το αμπέλι, να βλέπουμε το άνθος να βγαίνει, να ακολουθεί ο καρπός, να τρυγίζουμε, να βγαίνει κρασί. Πολλές φορές, όσο περισσότερος είναι ο κόπος, τόσο μεγαλύτερη είναι η χαρά. Το να παίρνεις μια τράπεζα από το μηδέν, που είτε κανείς δεν υπολογίζει, είτε περιφρονεί και να ανδρώνεται σιγά-σιγά, είναι μια όμορφη πρόκληση. Και ξέρετε, οι προκλήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίζονται από έναν μόνο άνθρωπο. Πάντοτε είναι σημαντική η ομάδα που πλαισιώνει τον άνθρωπο και φυσικά αυτό βαρύνει τον ηγέτη, τον βαρύνει η ευθύνη της επιλογής της ομάδας.

Στην περίπτωση της Optima bank, η ομάδα περίμενε υπομονετικά τη στιγμή που θα παρουσιαστούν οι συνθήκες, ώστε να ενωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις των επιμέρους στελεχών της. Και φυσικά όταν τα στελέχη είναι άριστα, το σύνολο των εμπλεκομένων ικανοτήτων και δεξιοτήτων, παράγει πάντα ένα “optimum” αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr