Γερμανία: 65 δισ. ευρώ για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων

Η Γερμανία θα διαθέσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ (64,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίτο πακέτο που έχει σχεδιαστεί να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού, όπως ανέφερε η κυβέρνηση σε ένα έγγραφο που εκδόθηκε σήμερα.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν προτάσεις για την παράταση μίας έκπτωσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και φορολογικές μειώσεις 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για 9.000 εταιρίες που είναι ενεργειακά ευαίσθητες, συμφωνήθηκαν σήμερα, μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς.

“ Αυτό είναι το μεγαλύτερο, από τα τρία πακέτα μέχρι τώρα,” δήλωσε ο Σολτς σε μία συνέντευξη Τύπου.

Ενίσχυση με επιβολή έκτακτης φορολογίας

Η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα έκτακτα έσοδα από την επιβολή φορολογίας για τη μείωση των τελικών τιμών καταναλωτή για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, και το κάρβουνο, όπως δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας μέτρα για τη μετρίαση των συνεπειών της αύξησης των ενεργειακών τιμών στους καταναλωτές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με αποφασιστικότητα ότι τα έκτακτα κέρδη δεν θα προκύπτουν πλέον ούτε θα απομυζούνται από τις αγορές. Θα οριστεί ανώτατο όριο εσόδων για όσους συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεν χρειάζεται να πληρώνουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, δήλωσε ο καγκελάριος. Τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον βασικό εφοδιασμό των πολιτών σε φθηνότερες τιμές.

Ο Σολτς είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να διασυνδέσει συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές στο σημερινό ποσοστό πληθωρισμού ή σε ποσοστό πληθωρισμού μελλοντικών εκτιμήσεων, ενώ θα διαθέσει κονδύλια 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προσφορά εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

“Τρομερή καταστροφή” ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία “τρομερή καταστροφή”. Η χώρα θα βοηθηθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι του “επιτιθέμενου”.

  • Όλος ο κόσμος αισθάνεται τις συνέπειες. “Η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας”, λέει ο Scholz. Η Γερμανία προετοιμάζεται για τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό, προσθέτει. “Θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα”, λέει ο Scholz. Αυτό αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, λέει, ενώ ένα άλλο ζήτημα είναι οι υψηλές τιμές και το κόστος.

Οι παροχές προς την κοινωνία

Οι τιμές της θερμότητας δεν είναι τόσο εύκολο να επηρεαστούν στις διεθνείς αγορές, λέει ο Σολτς. Ωστόσο, η καγκελάριος διαβεβαιώνει ότι το βάρος για τους πολίτες θα ελαφρυνθεί.

  • Οι συνταξιούχοι πρόκειται να ανακουφιστούν με μια εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ, οι φοιτητές με μια εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ, εξηγεί ο Scholz. Επιπλέον, πρόκειται να γίνει μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης.
  • Ο κύκλος των δικαιούχων πρόκειται να αυξηθεί από 700.000 σε δύο εκατομμύρια πολίτες μέσω της μεταρρύθμισης του επιδόματος στέγασης. Ο Σολτς διαβεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση του επιδόματος των πολιτών θα βοηθήσει και όσους δεν έχουν εισόδημα.
  • Στο μέλλον, η μεταρρύθμιση θα προσανατολιστεί στον πληθωρισμό. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως οδηγός οι ρυθμοί πληθωρισμού, οι οποίοι όμως συχνά δεν αντανακλούσαν πλέον την τρέχουσα πραγματικότητα.
  • Η βοήθεια για τα παιδιά πρέπει επίσης να βελτιωθεί. Το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί κατά 18 ευρώ το μήνα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023. Επιπλέον, το μέγιστο ποσό του επιδόματος τέκνων θα αυξηθεί και πάλι στα 250 ευρώ μηνιαίως.
  • Με την προγραμματισμένη εισαγωγή του “εισοδήματος του πολίτη” στις αρχές του επόμενου έτους, τα κανονικά ποσά για όσους έχουν ανάγκη πρόκειται να αυξηθούν σε περίπου 500 ευρώ.
  • Τα υφιστάμενα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων θα παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr