Πριν ακόμη συμπληρώσει δύο μήνες στο πόστο του, το κλίμα είναι βαρύ για τον νέο πρόεδρο της CDU στη Γερμανία.

Η πίεση στο πρόσωπο του Άρμιν Λάσετ εντείνεται μετά το εκλογικό στραπάτσο των Χριστιανοδημοκρατών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και το γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου με την πλειοψηφία των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση να θεωρεί τον πρόεδρο της CDU ακατάλληλο για υποψήφιο καγκελάριο.

Δεν τον θέλουν ούτε οι ψηφοφόροι του

Στον απόηχο της οδυνηρής ήττας της CDU, που βύθισε το κόμμα σε κρίση και εσωστρέφεια , το 73,1% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πόρταλ t-online απάντησαν ότι δεν θεωρούν τον Λάσετ κατάλληλο υποψήφιο και μόνον το 14,7% πήραν το μέρος του.

Το ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση είναι ότι ούτε οι ψηφοφόροι της CDU στηρίζουν τον πρόεδρο του κόμματός τους, αφού το 72,5% θεωρεί ότι ο 60χρονος πολιτικός δεν είναι αυτός που θα πρέπει να διεκδικήσει τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και μόνον το 16,4% έχει θετική γνώμη για τον Λάσετ. Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη το διήμερο 14-15 Μαρτίου συμμετείχαν 5.080 άτομα σ’ ολόκληρη τη Γερμανία.

Αναζητείται αντίπαλος του Σολτς

Ο Λάσετ, που είχε επικρατήσει τον περασμένο Ιανουάριο του πρώην επικεφαλής της ΚΟ της CDU, Φρίντριχ Μερτς και του υπεύθυνου του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν στη μάχη για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, θεωρεί ότι η απόφαση για το θέμα του υποψήφιου καγκελαρίου μπορεί να ληφθεί μετά το Πάσχα. «Κάποια στιγμή ανάμεσα στο Πάσχα και την Πεντηκοστή» θα έχουμε το όνομα του υποψήφιου καγκελάριου, επανέλαβε τη Δευτέρα στο δεύτερο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης.

Το κρίσιμο ερώτημα, πλέον, είναι αν το CDU θα κάνει το «βήμα πίσω» και θα δεχθεί να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία ο άκρως δημοφιλής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του αδελφού κόμματος CSU, Μάρκους Ζέντερ, ή αν θα επιμείνει ο υποψήφιος να είναι δικός του και να αναμετρηθεί με τον Σοσιαλδημοκράτη, νυν υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Πηγή: economico.gr