Γερμανία: Eισαγγελείς σε υπουργεία για ξέπλυμα χρήματος

Εισαγγελείς στη Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέσχεσαν έγγραφα στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας έρευνας για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης από μια κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.

Το ΥΠΟΚ υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου μετά την έφοδο στα γραφεία του.

Εισαγγελείς ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι διεξάγουν έρευνα στη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU) από το 2020 επειδή η υπηρεσία δεν είχε προωθήσει αναφορές, που είχαν γίνει από τράπεζες για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος, προς την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Τί προκάλεσε την έρευνα

Την έρευνα προκάλεσε η αναφορά μιας τράπεζας στην FIU για ύποπτες πληρωμές στην Αφρική ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες κατά την τράπεζα μπορεί να συνδέονταν με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η FIU σημείωσε την αναφορά, αλλά δεν την προώθησε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εξετάζουν επίσης το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραματικά.

Όπως ανέφεραν, προηγούμενες έρευνες στην FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν σήμερα.

Οι υποκείμενες υποψίες 

Οι εισαγγελείς θέλουν να προσδιορίσουν σε ποια έκταση αξιωματούχοι των υπουργείων εμπλέκονταν στις αποφάσεις της FIU. Η FIU αποτελεί τμήμα της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Τελωνείων, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων στην FIU, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου.

«Το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι φυσικό, υποστηρίζει πλήρως τις αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι υποκείμενες υποψίες δεν κατευθύνονται άμεσα εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr