Γερμανία πληθωρισμός

Την ώρα που στις ΗΠΑ τα στοιχεία δίνουν ενδείξεις για κορύφωση του πληθωρισμού, στην Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται με αμείωτο ρυθμό, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και η Γερμανία.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτρεξε τον Μάιο με ρυθμό 8,7% παρουσιάζοντας ισχυρή αύξηση από το 7,8% του Απριλίου, ενώ ξεπέρασε σημαντικά και την εκτίμηση των αναλυτών στο Bloomberg που ανέμεναν να αυξηθεί ήπια στο 8,1%.

Αντίστοιχα, σε μηνιαίο επίπεδο οι εναρμονισμένες τιμές στη Γερμανία αυξήθηκαν με ρυθμό 1,1%, έναντι του 0,7% που είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση στο 0,5%.

Ο δείκτης τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,9%

Χωρίς την προσαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη Γερμανία έδειξε ετήσια αύξηση 7,9% τον Μάιο, από το 7,4% του Απριλίου, ξεπερνώντας επίσης σημαντικά την εκτίμηση για αύξηση 7,6%.

Σε επίπεδο μήνα οι τιμές στη χώρα παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% μετά από εκείνη κατά 0,8% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση στο 0,5%.

Η ετήσια μέτρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τις ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας μετά την επανένωση και η υψηλότερη στη χώρα εδώ 49 χρόνια, από το 1973 και την πετρελαϊκή κρίση.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 38,3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 11,1%.

Μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ δήλωσε ότι παρατηρούνται ακόμα κάποιες πληθωριστικές πιέσεις σε προϊόντα που επηρεάζονται από τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στα τρόφιμα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να εκτονωθεί από το φθινόπωρο.

Σχέδια για αύξηση των επιτοκίων 

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έρχονται δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά την οποία οι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων και να επιβεβαιώσουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αναφερθεί στην προοπτική μιας αύξησης επιτοκίων κατά 0,5% (όπως η Fed), αντί για το 0,25% μονάδας που υποστηρίζουν οι περισσότεροι.

Άλλωστε, νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι παρόμοια πορεία ακολούθησε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, τρέχοντας με ρυθμό 8,7% τον Μάιο από το 8,3% του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα θα παρέμενε αμετάβλητος στο 8,3%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr