Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU τήρησαν μεν στις συνομιλίες διαλλακτική στάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, αλλά οι διαφορές ήταν μεγάλες σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την ΕΕ.

Από διαρροές στον τύπο έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση με τα χριστιανικά κόμματα, χθες, οι Πράσινοι είχαν θέσει και το θέμα της «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας  της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Tύπου το μεσημέρι ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε ότι και το κόμμα του συμφωνεί με την έναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων με Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες.

Αιτιολογώντας την απόφαση ο κ. Λίντνερ επεσήμανε, πως οι προγραμματικές θέσεις των Φιλελευθέρων ταυτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με αυτές των CDU/CSU απ΄ ότι με αυτές των άλλων κομμάτων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην κοινή γνώμη της Γερμανίας επικρατούν αμφιβολίες για το κατά πόσο επικρατεί ενότητα στα χριστιανικά κόμματα και κατά πόσον αυτά έχουν τη θέληση να κυβερνήσουν. Ήδη την Πέμπτη θα διεξαχθούν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Πηγή: economico.gr