Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία καταλήγουν σε συμφωνία για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης

Σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ρυθμίζεται η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον κατέληξαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, σύμφωνα με κοινό έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρεις κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ εθελοντικών δεσμεύσεων τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτό το νέο πεδίο.

“Νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη”

Το Κοινοβούλιο παρουσίασε τον Ιούνιο έναν “νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη”, με στόχο την αποτροπή των κινδύνων για την ασφάλεια από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και την αποφυγή διακρίσεων, χωρίς όμως να επιβραδύνει την καινοτόμο δύναμη αυτής της νέας τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ότι ο κώδικας δεοντολογίας θα πρέπει αρχικά να είναι δεσμευτικός μόνο για τους μεγάλους παρόχους AI, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι τρεις κυβερνήσεις της ΕΕ τάχθηκαν κατά αυτού του φαινομενικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους μικρότερους ευρωπαϊκούς παρόχους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια αυτών των μικρότερων παρόχων και, ως εκ τούτου, σε λιγότερους πελάτες, δήλωσαν.Οι κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας θα πρέπει επομένως να είναι δεσμευτικοί για όλους, πρόσθεσαν.

Οι κυρώσεις και η δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής

Αρχικά, δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, σύμφωνα με το έγγραφο. Ωστόσο, εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα κυρώσεων. Στο μέλλον, μια ευρωπαϊκή αρχή θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα πρότυπα, αναφέρει το έγγραφο.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για το θέμα μαζί με το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι νόμοι και ο κρατικός έλεγχος δεν θα πρέπει να ρυθμίζουν την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μάλλον την εφαρμογή της.

Η ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ή δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, δεν θα πρέπει να ρυθμίζεται ξεχωριστά από το κράτος.

Προς ψηφιακή σύνοδο κορυφής

Η γερμανική κυβέρνηση διοργανώνει τη Δευτέρα και την Τρίτη ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην Ιένα, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την επιστήμη.

Τα θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κατά τις συνομιλίες που θα έχουν την Τετάρτη στο Βερολίνο η γερμανική και η ιταλική κυβέρνηση.

  • Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr