Φορολογικοί παράδεισοι

Οι Γερμανοί έχουν καταθέσει τουλάχιστον 222 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά εκ των οποίων σε φορολογικούς παραδείσους: Πρόκειται για το μοντέλο της “σιωπηλής”, όσο και μεγάλης, φοροδιαφυγής, που έχουν επιλέξει και χρησιμοποιούν κυρίως οι πλουσιότεροι Γερμανοί όπως αποκαλύπτει  δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung.

Εχουν κρύψει δεκάδες δις ευρώ στα νησιά Κέιμαν και το Λιχτενστάιν

Οι Γερμανοί έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό. Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα της  εφημερίδας το οποίο βασίζεται σε έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών η οποία δόθηκε κατόπιν αιτήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το 2019 ήταν κατατεθειμένα τουλάχιστον 222 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης – “πολλά από αυτά σε φορολογικούς παραδείσους”, όπως γράφει η Sueddeutsche Zeitung: Σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονταν σε λογαριασμούς στο νησί Γκέρνσεϊ  της Μάγχης κοντά στην Νορμανδία, το οποίο ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, το ίδιο ποσό είναι κατατεθειμένο στο Λιχτενστάιν και περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα νησιά Κέϊμαν της Καραϊβικής.

Οι “χρυσοί” λογαριασμοί στην Ελβετία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, κυρίως οι πολίτες με πολύ υψηλά εισοδήματα έχουν καταθέσεις σε γνωστούς φορολογικούς παραδείσους. Κατά μέσο όρο είναι κατατεθειμένα σχεδόν 2,7 εκατομμύρια ευρώ ανά λογαριασμό στο νησί Γκέρνσεϊ  και περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανά λογαριασμό κατά μέσο όρο στα νησιά Κέϊμαν.

Το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ωστόσο ότι οι καταστάσεις δεν είναι πλήρεις. Αφενός θα μπορούσαν να προστεθούν ή να διορθωθούν και αφετέρου οι κυβερνήσεις 17 χωρών εξέφρασαν την αντίρρησή τους στο να δημοσιευθούν στατιστικά στοιχεία τους. Ανάμεσά τους οι φορολογικοί παράδεισοι της Ελβετίας, των Βερμούδων, της Νήσου του Μαν και του Αγίου Μαρίνου.

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών αυτά τα στοιχεία με αίτημά της πριν από ένα χρόνο. Εκείνη την εποχή, η Ελβετία δεν είχε ακόμα ζητήσει να τηρείται το απόρρητο των τραπεζικών στοιχείων που δίνει και έτσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών εκείνης της περιόδου: Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περισσότερα από 133 δισεκατομμύρια ευρώ Γερμανών φορολογουμένων ήταν κατατεθειμένα σε ελβετικούς λογαριασμούς το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr