Για μια ιστορική αμυντική σύμπραξη με τη Γερμανία και για τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης αμυντικών συστημάτων στην ιστορία του κάνει λόγο το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπ. Άμυνας μετά την έγκριση από την Ουάσιγκτον της πώλησης του αντιβαλλιστικού συστήματις αιχμής Arrow 3 στο Βερολίνο.

Ο γερμανικός στρατός δεν διαθέτει μέχρι σήμερα κάτι αντίστοιχο, δηλαδή σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που προέρχονται από μεγάλες αποστάσεις. Το Arrow 3 μπορεί να καλύψει τα κενά αυτά, δεδομένου ότι αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίας εμβέλειας σε ύψος 100 χιλιομέτρων, ακόμη και εντός της στρατόσφαιρας.

Στα χέρια της Γερμανία το 2025

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν η συμφωνία προχωρήσει βάσει των συμφωνηθέντων, το νέο αντιπυραυλικό σύστημα, που κοστίζει περί τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία επί γερμανικού εδάφους ως το 2025. Αναμένεται μάλιστα, χάρη στο ραντάρ Green Pine, να ενισχύσει την εναέρια ασφάλεια τόσο των χωρών της Βαλτικής όσο και της γειτονικής Πολωνίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Στο μεταξύ η αγορά του συγκεκριμένου αντιπυραυλικού συστήματος είχε ήδη λάβει από τον Ιούνιο την έγκριση των αρμόδιων γερμανικών κοινοβουλευτικών επιτροπών Άμυνας και Προϋπολογισμού και σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ προς ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τόσο του πρακτορείου Reuters όσο και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να αποσύρει από το προσχέδιο προϋπολογισμού ρήτρα που προέβλεπε επακριβώς το ποσοστό του 2% του ΑΕΠ για ετήσιες αμυντικές δαπάνες. Τουλάχιστον όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής για το επόμενο έτος, ακολουθώντας για τις αμυντικές δαπάνες όσα ίσχυαν ως τώρα σε προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Μπρος-πίσω για το 2%

Την τήρηση του στόχου για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ ζητά επίμονα από τη Γερμανία εδώ και χρόνια το ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με την ιστορική ομιλία του για την περίφημη Zeitenwende (αλλαγή εποχής) είχε επίσης δεσμευθεί ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2%, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του μεταπολεμικού γερμανικού δόγματος ασφαλείας.

Την ίδια μνεία περιλαμβάνει και η Νέα Γερμανική Στρατηγική για την Ασφάλεια, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ η Γερμανία δεσμεύθηκε για ακόμη μια φορά να τηρήσει το 2% και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο.

Πίσω από το σκεπτικό της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι υπάρχει μία και μόνη παράμετρος: η επιστροφή στους ισοσκελισμένους γερμανικούς προϋπολογισμούς με την επαναφορά του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου από το 2024, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί επανειλημμένα ο φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr