Ολαφ Σόλτς

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP).

Ο νεοεκλεγής Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

«Καγκελάριος Ολαφ Σολτς»

Μετά τέσσερις τετραετίες της Αγκελα Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να συνηθίσει τη φράση αυτή από σήμερα, ημέρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Η υπογραφή, χθες, της συμφωνίας συγκυβέρνησης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, στους Πρασίνους και στους Ελεύθερους Δημοκράτες ήταν το πρώτο βήμα της νέας εποχής.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σολτς τόνισε την έννοια της συνέχειας στη γερμανική πολιτική και στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Πιστός στην παράδοση, ο Σολτς θα επισκεφθεί ως πρώτο διεθνή προορισμό το Παρίσι, τονίζοντας την αξία του γαλλογερμανικού άξονα για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Βασικά σημεία της συμφωνίας

Το περιεχόμενο της συμφωνίας συγκυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 9,60 ευρώ στα 12 ευρώ την ώρα, η κατασκευή 100.000 κοινωνικών κατοικιών πλέον των 300.000 που είχαν ήδη προγραμματισθεί και η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές –για τους συνταξιούχους– μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Επίσης, η συμφωνία υπόσχεται δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Θα χρειαστεί να συζητήσουμε πολύ μεταξύ μας, ως κοινωνία. Αλλά τι τεράστια ευκαιρία είναι αυτή που έχουμε!» είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων και επικεφαλής του υπερυπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται το υπουργείο ως τον κόμβο που παρέχει τη δυνατότητα δράσης σε όλους τους υπόλοιπους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr