Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2024

Παράλληλα, επισήμανε ότι με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε από την κυβέρνησή του πριν από λίγες ημέρες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδίαζε να απαλλάξει την εισφορά από ΦΠΑ, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την ΕΕ. Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, δήλωσε ότι ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου φτάσουν στον στόχο της Γερμανίας για πληρότητα 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε τις ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και γενικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για περίπου 2-1/2 μήνες, αν η Ρωσία διακόψει τις ροές προς τη Γερμανία.

Στο 77% η πληρότητα

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σήμερα γεμάτοι κατά 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία που εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπαθεί να φθάσει σε πληρότητα 100%, μετά την απόφαση της Μόσχας να μειώσει δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream 1, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες.

«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης. Στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα των χώρων θα έχουν επιτύχει τότε τον στόχο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr