Πιστόριους: Η ρωσική υποκλοπή οφείλεται σε

Όπως είναι ήδη γνωστό -και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Βερολίνο- πριν από μερικές ημέρες, Ρώσοι υπέκλεψαν εμπιστευτική συνομιλία στο σύστημα τηλεδιάσκεψης Webex Γερμανών αξιωματικών, που αφορούσε στους σχεδιασμούς της χώρας σχετικά με την Ουκρανία.

Σε πρώτη φάση, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, έριξε τις ευθύνες σε “λάθος ενός αξιωματικού ο οποίος συνδέθηκε στο Webex από ξενοδοχείο στην Σιγκαπούρη, από μη ασφαλή γραμμή“. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά. Τη Δευτέρα, ο επιθεωρητής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, αντιστράτηγος Ίνγκο Γκέρχαρτς, απέστειλε διαταγή στους στρατιωτικούς διοικητές ανά τη γερμανική επικράτεια με τον τίτλο “Προστασία των πληροφοριών“. Σε αυτήν τους δίνει εντολή να κάνουν χρήση ασφαλών συστημάτων επικοινωνίας που υπάρχουν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, με στόχο την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών από “μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, χειραγώγηση ή υποκλοπή“. Μέτρα προστασίας δεν αναφέρονται, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός.

Δυσκολίες

Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι ένστολοι για να μην ξανασυμβούν υποκλοπές συνομιλιών ανώτατων αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων, όπως αυτή που αφορούσε τους γερμανοσουηδικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, τους οποίους ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνείται κατηγορηματικά να δώσει στους Ουκρανούς. Ο Ίνγκο Γκέρχαρτς ήταν κι αυτός ανάμεσα στους ανώτατους αξιωματικούς της Bundeswehr που αντάλλασαν εκτιμήσεις και έκαναν επιχειρησιακά σχέδια επί χάρτου, ακόμη και για την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς, που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Όταν το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους βγήκε από την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας της Bundestag, προσπάθησε να εμφανιστεί χαλαρός. Στα προτεταμένα μικρόφωνα των δημοσιογράφων είπε ότι η έρευνα συνεχίζεται, όπως και η αξιολόγηση. Σχετικά με τον τρόπο που έγιναν οι υποκλοπές, ανέφερε ότι “βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα“. Υπάρχει όμως κάτι που δεν μπορεί να αποκρύψει. Μέχρι τώρα υποστήριζε ότι οι υποκλοπές έγιναν μόνο επειδή ο ταξίαρχος Φρανκ Γκρέφε ευρισκόμενoς σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Σιγκαπούρη, συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη μέσω μιας απροστάτευτης σύνδεσης κινητού τηλεφώνου.

Πολλά τα λάθη

Ωστόσο, η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) ανακάλυψε ότι ο Φρανκ Γκρέφε, δεν ήταν ο μόνος συμμετέχων στην τηλεδιάσκεψη που ενήργησε απερίσκεπτα, αλλά και ο αρχηγός και επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς, αυτός που έστειλε τη διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις, υπέπεσε στο ίδιο σφάλμα και μπήκε στην τηλεδιάσκεψη από τη μη ασφαλή πλατφόρμα Webex. Ο Πιστόριους τόνισε ότι δεν υπήρξε διαρροή κρίσιμων δεδομένων, μυστικών που έπρεπε να προστατευτούν, κατά τη διάρκεια αυτής της σύνδεσης, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Αλλά κι αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο. Την εκτίμηση αυτή δεν συμμερίζονται τουλάχιστον πλήρως όσοι διερευνούν την υπόθεση. Μετά τη συνάντηση των Επιτροπών, ωστόσο, διέρρευσε ότι κάποιες λεπτομέρειες για τις δυνατότητες των πυραύλων Taurus ήταν πιθανότατα διαβαθμισμένες πολύ υψηλότερα από το απλό “Διαβαθμισμένες πληροφορίες μόνο για επίσημη χρήση“. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό, οι ανώτατοι αξιωματικοί δεν θα επιτρεπόταν να κάνουν τη συνάντησή τους μέσω της πλατφόρμας διάσκεψης Webex. Πώς είναι δυνατόν να μην το ξέρουν; Ο υπουργός Άμυνας δίνει την εντύπωση ότι θέλει να κερδίσει χρόνο. Αλλά για ποιον λόγο;

Ο παράγοντας Γκέρχαρτς

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν όσα επαναλαμβάνει ο Πιστόριους από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, ότι είναι πολύ νωρίς για επιπτώσεις. “Δεν είμαι διατεθειμένος να απολύσω τους καλύτερους αξιωματικούς μας, αυτό θα μας έβαζε στην παγίδα του Πούτιν“. Μπορεί να συνεχίσει να το υποστηρίζει; “Μετά τον σάλο που προκάλεσε αυτό, όλοι μάλλον συνειδητοποίησαν πόσο απρόσεκτα χειρίζονται κατά καιρούς την επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου“, παραδέχθηκε ο Πιστόριους τονίζοντας ότι προτιμά να περιμένει την εξέλιξη των ερευνών πριν αποφασίσει για τις συνέπειες. Για την ώρα, είπε, γίνονται “προκαταρκτικές πειθαρχικές έρευνες” ως προς το τί έπρεπε και τί δεν έπρεπε να είχε συζητηθεί στην συνομιλία και ποια λάθη τεχνικής φύσης έγιναν.

Θα παραμείνει στη θέση του ο Ίνγκο Γκέρχαρτς ως επιθεωρητής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας; Ανήκει στα υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων με μεγάλη εμπειρία και συμμετοχή σε δύσκολες αποστολές, όπως η ISAF στο Αφγανιστάν. Είναι δεινός πιλότος και έχει συμπληρώσει πάνω από 2.500 ώρες πτήσης σε F-4F, MiG-29, Tornado και Eurofighter. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ειδικά στα Eurofighter τον Φεβρουάριο του 2020, συμμετέχει ενεργά ως πιλότος σε όλες τις μοίρες της Luftwaffe που είναι εξοπλισμένες με αυτό το αεροσκάφος, ενώ έχει διακριθεί με 10 μετάλλια.

Διευκρινίσεις

Ο Μπόρις Πιστόριους έπρεπε να αναδιαμορφώσει όλο το πρόγραμμά του τη Δευτέρα για να προετοιμαστεί καλά και να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις των βουλευτών. Πολλές άλλες πληροφορίες δεν βγήκαν προς τα έξω, δεδομένου ότι η συνεδρίαση έγινε, εν μέρει, κεκλεισμένων των θυρών. Σε συνοπτική ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι τα μέλη της Επιτροπής περιμένουν διευκρινίσεις και συμφώνησαν με τον Πιστόριους ότι η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει στο μέλλον πολύ πιο “στιβαρά” την προστασία των εσωτερικών επικοινωνιών.

Δίπλα του βρισκόταν η επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (MAD), η Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ, που έχει αναλάβει τις έρευνες για τις υποκλοπές. Ο Γενικός Επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Κάρστεν Μπρόιερ ήταν επίσης παρών. Τρέχει τις προκαταρκτικές έρευνες για τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην τηλεφωνική διάσκεψη και σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα κινήσει επίσημη πειθαρχική διαδικασία ή όχι. Για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ούτε λόγος.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr