Γερμανία πληθωρισμός

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 71 χρόνων σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός  στη Γερμανία ο οποίος έφτασε στο 10,9% σε ετήσια βάση και στο 2,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει το Βloomberg, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10% από το 7,9% τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν οτι δεν θα έφτανε σε διψήφιο ποσοστό και θα σταματούσε στο 9,5%. Οι εκτιμήσεις για το εναρμονισμένο με την ΕΕ ποσοστό έκαναν λόγο για 10,2%.

Στα ύψη οι τιμές 

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά και είχαν αξιοσημείωτη επίπτωση στον πληθωρισμό τόσο της Γερμανίας όσο και των άλλων χωρών.

Οι οικονομολόγοι παρατηρούν με ανησυχία την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με αρκετούς να πιστεύουν πλέον ότι η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση στις αρχές του 2023.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να δανειστεί 200 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις παροχές για τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr