Γερμανία φυσικού αερίου

Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100%, θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

Σε ισχύ το δεύτερο στάδιο συναγερμού

Το Βερολίνο, πάντως, έχει ενεργοποιήσει από χθες το δεύτερο στάδιο συναγερμού, του μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης για την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου και χαρακτηρίζει ήδη το φυσικό αέριο «αγαθό σε έλλειψη» στη χώρα, μιλάει για «κρίση με το φυσικό αέριο» και προειδοποιεί για τις ευρύτερες συνέπειές της.

Κηρύσσοντας το δεύτερο επίπεδο συναγερμού για το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προέβη σε μια σπάνια προειδοποίηση όταν δήλωσε πως η Ρωσία και η πολιτική της να μειώνει τις ροές του αερίου για να ασκήσει πολιτική πίεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να αποτελέσει τη Lehman Brothers των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας και του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος.

Οπως τόνισε, «οι ενεργειακές εταιρείες αναγκάζονται να αγοράζουν αέριο με ακριβότερες τιμές, αυξάνονται οι ζημίες τους συνεχώς και μπορεί να καταρρεύσουν μαζικά».

Η ενεργοποίηση του δεύτερου επιπέδου συναγερμού είναι η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόσφατη μείωση των ροών φυσικού αερίου προς τη Γερμανία αλλά και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών.

Εχουν, άλλωστε, μεσολαβήσει προειδοποιήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας πως η μείωση των ροών ενδέχεται να είναι το προανάκρουσμα της πλήρους διακοπής της παροχής από τη Μόσχα.

Αδύνατο να εξασφαλίσει επάρκεια χωρίς πρόσθετα μέτρα 

Οπως επισήμανε ο κ. Χάμπεκ, δεδομένης της μείωσης των ροών φυσικού αερίου καθίσταται σχεδόν αδύνατον για τη Γερμανία να εξασφαλίσει επάρκεια αποθεμάτων αερίου για τον χειμώνα χωρίς να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Η μείωση των ροών από τη Ρωσία μπορεί να αποτελέσει τη Lehman Brothers των εταιρειών ενέργειας, είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωναν άνοδο 5,8% φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατέγραφαν άνοδο 4,5% φτάνοντας στα 256 ευρώ η μεγαβατώρα και σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

Περιορίστε την κατανάλωση

Καλώντας τους Γερμανούς να περιορίσουν την κατανάλωση, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει δελτίο στην κατανάλωση φυσικού αερίου και δεν θα επιτραπεί άμεσα στις εταιρείες να μεταβιβάσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι έχει εξαπολύσει «οικονομική επίθεση» κατά της Γερμανίας και ότι η μείωση της παροχής αερίου χρησιμοποιείται ως «όπλο κατά της Γερμανίας».

Η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο από τον Μάρτιο, όταν άρχισε να κλιμακώνεται η ένταση μετά την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Σε περίπτωση που κηρύξει το τρίτο στάδιο του εν λόγω μηχανισμού, τότε το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διανομή του αερίου, διασφαλίζοντας πρώτα τη θέρμανση των νοικοκυριών και την ενέργεια για νοσοκομεία και φορείς πρώτης ανάγκης.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εισάγει από τη Ρωσία περισσότερο από το 1/3 των προμηθειών της σε φυσικό αέριο. Παράλληλα με τη Γερμανία, όμως, η μείωση των ροών του αερίου από την Gazprom έχει επηρεάσει 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και 10 από αυτά έχουν επιστρατεύσει ανάλογους έκτακτους μηχανισμούς με εκείνον της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr