Άγκελα Μέρκελ

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια στην καγκελαρία της Γερμανίας μόνο λίγα δεν είναι. Την Πέμπτη όμως η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να την αποχωριστεί και να αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Ποιο μπορεί να είναι αυτό;

Το νέο κεφάλαιο στη ζωή της 

Μπροστά σε ένα σχετικά μικρό κοινό, μόνο 200 ατόμων εξαιτίας των περιορισμών του κορωνοϊού, η απερχόμενη καγκελάριος θα παραστεί στην επίσημη τελετή του αποχαιρετισμού κατά τα γερμανικά ειωθότα, επιλέγοντας μάλιστα η ίδια τη μουσική που θα ανακρούσει για την περίσταση η μπάντα των ενόπλων δυνάμεων.

Πού θα βρει όμως η Παρασκευή την κα Μέρκελ; Σε σχετική ερώτηση για την επαύριο της παράδοσης της εξουσίας στο Βερολίνο, η ιστορική πλέον ηγέτιδα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών απάντησε τον Ιούλιο κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον ότι θέλει να κάνει ένα διάλειμμα και δε θα αποδεχθεί προσκλήσεις.

Τόνισε ότι πρέπει να αποδεχθεί ότι πλέον τα καθήκοντά της «θα τα ασκεί κάποιος άλλος», για να προσθέσει: «Νομίζω ότι αυτό θα μου αρέσει πάρα πολύ».

Ούτε λόγος για ανάγκη βιοπορισμού

Στον νέο της ελεύθερο χρόνο θα ήθελε να αναλογιστεί «τι πραγματικά με ενδιαφέρει». Και συνέχισε: «Μετά, μπορεί να προσπαθήσω να διαβάσω κάτι, τότε τα μάτια μου θα αρχίσουν να κλείνουν διότι είμαι κουρασμένη. Θα πάρω έναν υπνάκο και θα δούμε μετά που θα πεταχτώ», είπε.

Για ανάγκη βιοπορισμού βεβαίως ούτε λόγος να γίνεται: Έκλεισε τα 67 της στις 17 Ιουνίου και ως καγκελάριος κερδίζει 25.000 ευρώ τον μήνα, συν άλλα 10.000 ευρώ ως βουλευτής, έχοντας έδρα στην Μπούντεσταγκ για περισσότερα από 30 χρόνια.

Αφού παραδώσει την καγκελαρία, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τον πλήρη μισθό της για άλλους τρεις μήνες, ενώ για μια περίοδο έως 21 περαιτέρω μήνες θα λαμβάνει το ήμισυ του μισθού της. Από εκεί και πέρα θα λαμβάνει σύνταξη περί τα 15.000 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα θα δικαιούται και γραφείου στην Μπούντεσταγκ, καθώς και να διαθέτει δύο συμβούλους και έναν γραμματέα, αλλά και προσωπική ασφάλεια και επίσημο όχημα με σοφέρ για το υπόλοιπο της ζωής της.

Μια δεύτερη καριέρα ή ρόλο στον ιδιωτικό τομέα; 

Κανείς δεν αποκλείει και μια δεύτερη καριέρα της, πιθανότατα με κάποιον συμβουλευτικό ρόλο στον ιδιωτικό τομέα. Η ίδια δεν έχει πει κάτι σχετικό με άλλη εργασία ή κάποιο τιμητικό αξίωμα.

Πάντως προβλέπεται για το άμεσο μέλλον να παραμένει στο Βερολίνο, δεδομένης και της εργασίας του συζύγου της, Γιόαχιμ Ζάουερ στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο 72χρονος καθηγητής και ερευνητής κβαντικής χημείας έχει επεκτείνει το συμβόλαιό του με πανεπιστήμιο του Βερολίνου τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο…

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr