Γερμανία πλαφόν αέριο

Το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά στη Γερμανία μπορεί να τριπλασιαστεί, καθώς η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μειώνεται, εκτιμούν αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα. Εκπρόσωπος εταιρείας αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής, αν δεν υπάρξει πλαφόν στις τιμές.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπεύθυνος των δημοτικών έργων στην πόλη Κέμνιτς, που έχει μία από τις 900 δημοτικές επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, δήλωσε:

Πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά 

«Πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά, ώστε να υπάρξει ένα ανώτατο όριο στο κόστος της ενέργειας», δήλωσε ο Ρόλαντ Βάρνερ, υπεύθυνος σε επιχείρηση δημόσιου χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί των 1.500 ευρώ είναι πιθανό ότι θα αυξηθούν στα 4.700 ευρώ τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι «Στην περίπτωση που προκληθεί κοινωνική αναταραχή, το κράτος δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Σε μία συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ, RND που δημοσιεύεται σήμερα, ο Κλάους Μίλερ που ηγείται της αρμόδιας ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής, παρότρυνε τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωσή τους, προκειμένου να αποταμιεύσουν χρήματα.

Το υπουργείο Ενέργειας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχόλιο.

Αρνητικό μέχρι στιγμής το υπουργείο Ενέργειας 

Ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει στο παρελθόν απορρίψει εκκλήσεις για την επιβολή πλαφόν από το κράτος στις τιμές της ενέργειας, δηλώνοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τις αυξημένες τιμές και ότι μία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα έστελνε το λάθος ένα λάθος μήνυμα, σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

Μετά την ευημερία που επέτυχε για δεκαετίες, εκμεταλλευόμενη το φθηνό ρωσικό αέριο, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη περίοδο για την αναπτυξιακή πορεία της, καθώς η Ρωσία μειώνει τη ροή του φυσικού αερίου.

Οι δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι η Μόσχα προχωρεί σε αντίποινα κατά των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα επικαλείται τεχνικά προβλήματα.

Μερικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης για μία σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω, αν οι συνθήκες της καθημερινότητας επιδεινωθούν περισσότερο.

Ακόμα και τριπλασιασμός του κόστους 

Μία δημοσκόπηση (Forsa) που δημοσιοποιήθηκε χθες, εντόπισε ότι η υποστήριξη σε ένα μποϊκοτάζ για το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μειωθεί από το ποσοστό 44% στο οποίο καταγράφηκε πριν από έξι εβδομάδες, σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 32% σήμερα.

Με τις τιμές άμεσης παράδοσης να αυξάνονται, ο Μίλερ προειδοποίησε ότι οι τελικοί καταναλωτές που έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής, θα βρεθούν να πληρώνουν διπλάσια τιμή σήμερα, ενώ το ενεργειακό κόστος για τα ίδια νοικοκυριά, θα τριπλασιαστεί στο τέλος του καλοκαιριού.

“Μερικές τιμές στις καθημερινές συναλλαγές έχουν επταπλασιαστεί,” δήλωσε ο Μίλερ. “Όλη αυτή η κατάσταση δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν θα αντιμετωπιστεί συνολικά, ενώ τελικά, θα πρέπει να καταβληθεί το τίμημα,” εκτίμησε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr