Την άφιξη των έξι πρώτων Rafale -από τα συνολικά 24 που θα παραλάβει η Ελλάδα- σχολίασαν γερμανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Τουρκία στο γεγονός ότι η χώρα μας εξοπλίζεται και πάλι.

«Η Ελλάδα εξοπλίζεται»

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η υψηλού κύρους γερμανική εφημερίδα Die Welt με τίτλο «Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν» αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται. Και ο λόγος είναι η Τουρκία. Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες είχαν συρρικνωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), με έδρα τη Στοκχόλμη, είχαν φτάσει τα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 και το 2009, ενώ έκτοτε μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Τώρα η Ελλάδα θέλει να αναστρέψει αυτή την τάση. Στόχος είναι να αποκαταστήσει μία ισορροπία με τους Τούρκους γείτονες».

Νέες αγορές

Μετά τις εντάσεις στο Αιγαίο, υπενθυμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο (πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης προχώρησε σε εξαγγελίες για αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, φρεγατών, αντιαρματικών πυραύλων, τορπιλών και άλλων οπλικών συστημάτων. 15.000 νέοι επαγγελματίες οπλίτες αναμένεται να καταταγούν στα επόμενα πέντε χρόνια. Η στρατιωτική θητεία αυξάνεται από εννέα σε δώδεκα μήνες. Όλα αυτά δεν αρκούν για μία ισορροπία εξοπλισμών με την Τουρκία. Η χώρα αυτή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, επενδύει στην άμυνα πολύ περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα και επεκτείνει τον εξοπλιστικό κλάδο».

Πολλή προσοχή από την Άγκυρα

«Μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες;» διερωτάται η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, για να δώσει την εξής απάντηση: «Το σίγουρο είναι ότι η κάθε μία από τις δύο πλευρές παρατηρεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια τα εξοπλιστικά προγράμματα της άλλης. Στην Άγκυρα θα έχουν καταγράψει με πολλή προσοχή την παράδοση των έξι πρώτων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και την επιδεικτική παρουσία του πρωθυπουργού (Κυριάκου) Μητσοτάκη στην υποδοχή».

«Στρατηγικό όπλο»

Να σημειωθεί εδώ ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι από τις πλέον ενεργές μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ λόγω των διαρκών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα Rafale δεν πρόκειται να ασχολούνται με τις αναχαιτίσεις των τουρκικών F-16, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα οπλικό σύστημα για τις καθημερινές αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, αλλά ένα στρατηγικό όπλο», τονίζοντας έτσι τους πολλαπλούς ρόλους που το γαλλικό μαχητικό μπορεί να παίξει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr