Το ερώτημα αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίζει να… «κουράζει» τη διεθνή κοινότητα – μεγάλο μέρος της οποίας τον παρακολουθεί σχεδόν αδιάφορα και εκ του μακρόθεν θέτουν γερμανικά ΜΜΕ, μετά την παρουσία του Ουκρανού προέδρου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας την παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, γίνεται λόγος για ευγενικό χειροκρότημα στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου μπροστά σε πολλές άδειες καρέκλες της ολομέλειας του ΟΗΕ. Τι συμβαίνει; Η διεθνής κοινότητα συνήθισε στην ιδέα του πολέμου στην Ουκρανία; Καταρρέει η διεθνής αλληλεγγύη; Ο σχολιαστής της Handelsblatt παρατηρεί την εξάπλωση μιας συλλογικής αποδοχής της φρίκης, όπως αποκαλεί. «Χάρη στον Τζο Μπάιντεν και τον Όλαφ Σολτς η ηθική υποστήριξη της Ουκρανίας δεν έχει πέρασε εντελώς στο παρασκήνιο αυτή τη στιγμή» επισημαίνει.

Στα όριά της η επιρροή του ΝΑΤΟ

«Ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο καγκελάριος της Γερμανίας που κράτησαν ψηλά τη σημαία της Ουκρανίας στον ΟΗΕ μαζί με τον Ζελένσκι, ενώ Γαλλία και Βρετανία έστειλαν αντιπροσωπείες. Για την πορεία του πολέμου και την επιτακτική ανάγκη προοπτικής για την ειρήνη Ουάσιγκτον και Σολτς πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται. Η “στρατηγική ανάσχεσης” του Μπάιντεν, που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης και παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική άμυνα, αποτελεί σταθερά για τους Ευρωπαίους. Σε περίπτωση νίκης Τραμπ, οι ΗΠΑ θα μετατραπούν και πάλι σε όργανο εξουσίας ενός εγωπαθούς με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κόσμο», σημειώνεται.

Ο Γερμανός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας για την Ουκρανία έχει φτάσει στα όριά της. «Κατάπαυση του πυρός μοιάζει μακρινή, οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν στη χορήγηση πυραύλων. Και οι δύο χώρες παλεύουν με τα δικά τους προβλήματα. Ο 80χρονος Μπάιντεν είναι ένας πρόεδρος που δείχνει την ηλικία του (…) Και η Γερμανία έχει συνειδητοποιήσει σε μια χρονιά γεμάτη από αρνητικά οικονομικά στοιχεία, ότι η χώρα των μαστόρων και των εφευρετών κάθε άλλο παρά καλά προετοιμασμένη για το μέλλον είναι».

«Ο “πρόεδρος του πολέμου” δεν είναι πια συναρπαστικός»

Αλλά και ο σχολιαστής της Welt βλέπει ως κίνδυνο ότι πλέον ο κόσμος συνηθίζει στον πόλεμο. «Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, ο πόλεμος αρχίζει να χάνει τη δυναμική να προσελκύει την προσοχή» διαπιστώνει. «Οι άνθρωποι εκτός Ουκρανίας έχουν κουραστεί να κοιτάζουν ανήσυχοι. Το αφήγημα της απειλής έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας. Ο “πρόεδρος του πολέμου” δεν είναι πια συναρπαστικός. Αλλά για τους ανθρώπους της Ουκρανίας ο πόλεμος είναι πραγματικός. Και το να αγνοείς τις φωνές (βοήθειας) ή από συνήθεια να προτείνεις συμβιβασμό σε βάρος της ελευθερίας των άλλων είναι η χειρότερη λύση».

O αρθρογράφος του Spiegel εκφράζει τη γενικότερη απογοήτευσή του για το ότι ούτε οι μεγάλοι στόχοι των ΗΕ περί καταπολέμησης της φτώχειας και προστασίας του κλίματος προχωρούν: «Μόνο ο καγκελάριος Σολτς πιστεύει ότι το 2023 θα μπορούσε να δρομολογήσει αλλαγή (…) αλλά αυτό μάλλον μπερδεύει» πιστεύει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Όχι μόνο γιατί δεν έχει γρήγορα αντανακλαστικά για το κλίμα, αλλά ….και γιατί η παγκόσμια κοινότητα απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, είτε για το κλίμα είτε για την καταπολέμηση της φτώχειας».

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr