Σχεδόν βέβαιη θεωρούν τη νέα νίκης και επίτευξη της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία σε αναλύσεις τους εξηγούν την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, οι ανταποκριτές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) στην Αθήνα, Αλεξία Αγγελοπούλου και Τάκης Τσάφος, αναφέρονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί «ορμπανοποίησης» της χώρας: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και η κατηγορία περί “ορμπανοποίησης”, δεν μείωσαν την επιτυχία των συντηρητικών, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν πως η Ν.Δ. θα εξασφαλίσει και πάλι άνω του 40% και άρα την αυτοδυναμία».

Γιατί κερδίζει ο Μητσοτάκης

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί Έλληνες ψηφίζουν Μητσοτάκη είναι η επιτυχία της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε τα συνεχή πυρά της αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης έφερε τη χώρα πάρα πολύ μπροστά σε ζητήματα οικονομικά, κοινωνικά και εξωτερικής πολιτικής. Η ανεργία μειώθηκε από περίπου 19% σε σχεδόν 11%», προσθέτουν.

Η γραφειοκρατία έχει περιοριστεί και το κράτος έχει ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό: πολλές επίσημες διαδικασίες μπορούν πλέον να ολοκληρωθούν ηλεκτρονικά μέσα σε λίγα λεπτά, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων για την πώληση ενός ακινήτου ή ακόμη και για ένα διαζύγιο. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων, προσελκύοντας έτσι ξένες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Pfizer.

Το μεταναστευτικό

Υπογραμμίζεται, δε, ότι «πολλοί ψηφοφόροι εκτιμούν την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος βρίσκονταν για χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της προσφυγικής κρίσης – οι πολίτες εκεί μπορούν τώρα να ζήσουν και πάλι κανονικά, όπως λένε. Η κυβέρνηση πάντα αρνιόταν τις κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων, όμως πλέον είναι αδιαμφισβήτητο ότι συνέβησαν τέτοιες.

Ταυτοχρόνως βέβαια, ο αριθμός των αποδεδειγμένων απωθήσεων δεν συγκρίνεται με τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που διασώθηκαν από τους Έλληνες συνοριοφύλακες τα τελευταία χρόνια. Τι επιλέγουν λοιπόν οι Έλληνες; Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρούν πως ψηφίζουν υπέρ ενός αυταρχισμού, αλλά για μια αρκετά ορθολογική σταθερότητα και πρόοδο, όπως αυτή που έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία τετραετία».

Βουλή πολλών κομμάτων

Από την πλευρά της, η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung τονίζει ότι «η επανεκλογή του Μητσοτάκη εντείνει τις ανησυχίες ενός μέρους της κοινωνίας και όχι αδίκως: στην Ελλάδα ανθούν οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά, ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλόνισε τη χώρα. […] Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, έγιναν καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, ενώ στα Τέμπη σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και στο πρόσφατο ναυάγιο στην Πύλο υπήρξαν πιθανότατα περισσότεροι από 600 πνιγμένοι. Όμως αυτά δεν φαίνεται να έχουν βλάψει τη δημοτικότητα του Μητσοτάκη και της Ν.Δ.»

Σύμφωνα και με τον αναλυτή Γιώργο Ρωμανό, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία «νόμιμη ανατροπή». «Θα πρέπει να υπάρχουν έξι, επτά, οκτώ ή εννέα κόμματα στο νέο κοινοβούλιο. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο για τη δημοκρατία», όπως εξηγεί. Αυτό θα έθετε τέρμα στην απειλή μίας παντοδύναμης, μονοκομματικής κυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς «είναι επικίνδυνο το να μπορεί ο Μητσοτάκης να κάνει ό,τι θέλει». Η taz καταλήγει πως «η επιθυμία του Ρωμανού δεν είναι ουτοπική. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τέσσερα ακόμη κόμματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εξασφαλίσουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή».

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr