Καθώς η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα βρίσκεται «το κόκκινο», διάφορα γερμανικά ΜΜΕ προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους στόχους και τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την νέα «ουκρανική κρίση».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της παρατηρεί ότι «η Ρωσία έχει ήδη επιτύχει σε αυτή τη διαμάχη. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δύση, ειδικά οι Αμερικανοί, είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν δημιουργεί πίεση, δυσχεραίνει για τον ίδιο την επίτευξη των στόχων του. Δε θέλει, μεταξύ άλλων, δυτικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά ούτε αμερικανικό προσωπικό στην Ανατολική Ευρώπη (…) Το ερώτημα είναι τι θέλει πραγματικά ο Πούτιν».

Το ρίσκο και ο Πούτιν

Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναλύει τους λόγους εκείνους για τους οποίους δεν συμφέρει στη Μόσχα να ηγηθεί ενός πολέμου στην Ουκρανία.

«Στις περσινές βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Πούτιν πέτυχε εύκολα συντριπτική νίκη. Οι διαμαρτυρίες περιορίστηκαν σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές. Άρα ούτε λόγος για επίθεση» σημειώνει η εφημερίδα.

«Στην άλλη πλευρά υπάρχει και το ρίσκο που θα αναλάμβανε ο Ρώσος πρόεδρος. Χιλιάδες Ρώσοι πεσόντες, σημαντικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κι όλα αυτά εν μέσω της ήδη δύσκολης κατάστασης του κορονοϊού (…) Ένα είναι δεδομένο. Ένας πόλεμος θα έθετε σε κίνηση μηχανισμούς, το κόστος των οποίων ούτε το Κρεμλίνο δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς (…) O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν θα πάρει τέτοιο ρίσκο (…) Aυτό που βιώνουμε είναι πρωτίστως ένα: H ψυχολογική πίεση που ασκεί, έχει ως στόχο να κάμψει τη Δύση και πάνω από όλους τους Ουκρανούς».

Η παράξενη κίνηση του ρωσικού ΚΚ

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι αν η Ρωσία αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία σημαίνει ότι αποχωρεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, μετά την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) με την οποία ζητά από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες.

«Αν οι Ρώσοι αίφνης αναγνωρίσουν αυτές τις παράνομες ομάδες, στην ουσία θα δείξουν ότι αρνούνται τις συμφωνίες του Μίνσκ. Και θα πρέπει να αναζητηθούν κάποια νέα μοντέλα συνεργασίας για την έξοδο από αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο Ρέζνικοφ, ενώ ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, ζήτησε από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Πληροφορίες: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr