Με πυρά προς την ευρωπαϊκή ηγεσία σχολίασαν κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί την συνάντηση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την Τρίτη.

Ο Τζεμ Οζντεμίρ, κορυφαία προσωπικότητα των Πράσινων -έχει χαρακτηριστεί ως ο «Γερμανός Ομπάμπα»- τόνισε σύμφωνα με την υψηλού κύρους εφημερίδα «Welt», ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση, αποχώρησε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών και στέλνει στα δικαστήρια εκατοντάδες χιλιάδες αθώους. Το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντούν τώρα τον Ερντογάν «για να του κάνουν δώρα» αποτελεί «αυτο-υπονόμευση των Βρυξελλών» και «κοροϊδία για όλους τους δημοκράτες στην Τουρκία», τόνισε ο Οζντεμίρ.

Το υπόβαθρο της επίσκεψης

Στο ρεπορτάζ της Welt υπογραμμίζει ότι υπόβαθρο της επίσκεψης Μισέλ και φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα αποτελούν οι συμφωνίες κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. πριν από μιάμιση εβδομάδα. Σε αυτήν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν σταδιακά τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης.

Οι αποφάσεις αποσκοπούν να δώσουν στην Τουρκία ένα κίνητρο να αναζητήσει εποικοδομητική λύση στις συγκρούσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μεταξύ άλλων αφορούν τις μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο κοντά σε ελληνικά νησιά και στα ανοικτά της Κύπρου. Στο πλαίσιο της διαμάχης η ΕΕ απείλησε την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο με αυστηρές κυρώσεις. Αμέσως μετά, η χώρα έθεσε τέλος στις αμφιλεγόμενες έρευνες φυσικού αερίου και σηματοδότησε την ετοιμότητά της να συνομιλήσει.

Πυρά και από το FDP

Εκτός από τον Οζντεμίρ, πάντως, κι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί δυσανασχέτησαν με την επίσκεψη στην Άγκυρα. Ο βουλευτής του FDP, Αλεξάντερ γκραφ Λάμπσντορφ, σημείωσε με νόημα ότι «δεν είναι ώρα να ανταμείψουμε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με εικόνες δημοσίων σχέσεων. Η Τουρκία μόλις πρόσφατα αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών, το έργο της αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων παρεμποδίζεται σοβαρά και στην πραγματικότητα η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος έχει καταργηθεί».

Ο Λάμπσντορφ αναφέρθηκε επίσης σε ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι η χώρα του θα ξαναρχίσει σύντομα την αμφιλεγόμενη εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. «Η ΕΕ πρέπει να το απορρίψει με σαφήνεια», υπογράμμισε, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με την Άγκυρα πρέπει να διεξαχθούν μόνο στο επίπεδο εργασίας αυτή τη στιγμή προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή απόψεων σε υπάρχοντα σημεία σύγκρουσης. Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι «ο τερματισμός των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με την Τουρκία έχει καθυστερήσει πολύ».

Πηγή: economico.gr