Γερμανικές εκλογές: Πως ο Ολαφ Σολτς ανατρέπει όλα τα προγνωστικά

Σύμφωνα με τους New York Times εκείνο που λείπει παντελώς από τις γερμανικές εκλογές είναι οι χαρισματικοί υποψήφιοι ηγέτες.

«Χάρισμα μηδέν», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στην ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι οι «πληκτικές» πολιτικές προσωπικότητες είναι προσφιλείς στους Γερμανούς. Και τονίζει πως, παρ΄ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ποσοστό άνω του 25% σε κανένα από τα κόμματα των δύο βασικών υποψηφίων, του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς και του χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ, όποιος κι εάν αναδειχθεί νικητής των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου θα καθορίσει την πολιτική πορεία της Γερμανίας για τα επόμενα χρόνια, και σε μεγάλο βαθμό και της Ευρώπης – όσο «πληκτικός» κι εάν είναι.

Η ανατροπή στις δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα Σολτς

Σύμφωνα όμως με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εκείνο που δεν λείπει από τις γερμανικές εκλογές είναι οι εκπλήξεις και οι ανατροπές. Οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και ο Ολαφ Σολτς, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, έχουν πάρει πλέον σταθερά «κεφάλι» και προηγούνται, και δη με σχετική άνεση, έναντι των χριστιανοδημοκρατών του Αρμιν Λάσετ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της BILD το SPD αύξησε μέσα σε μια εβδομάδα την εκλογική του δύναμη κατά 2 μονάδες φθάνοντας έτσι στο 24%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που σημείωσε σε δημοσκόπηση το SPD  από το Σεπτέμβριο του 2017.

Τα δε χριστιανικά κόμματα CDU και το βαυαρικό CSU πέφτουν κατά μια μονάδα στο 21%. Ποτέ στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας δεν καταγράφτηκε σε δημοσκόπηση τόσο χαμηλό ποσοστό για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα – οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 17%, οι Φιλελεύθεροι 13%, το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11% και το κόμμα Η Αριστερά 6%.

Η αποδοκιμασία του Λάσετ

Οι πολιτικοί αναλυτές συνδέουν σε μεγάλο βαθμό το «ρεύμα» υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους, τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Στην ερώτηση ποιον θα προτιμούσατε στο αξίωμα του καγκελάριου, το 31% υπέδειξε στην ίδια δημοσκόπηση τον κ. Σόλτς και μόνο το 10% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ.

Οι ίδιοι αναλυτές, δε, βλέπουν εδώ το βαρύ αποτύπωμα της κακής – έως δραματικής επιδοσης– του Λάσετ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με αποκορύφωμα την περίφημη στιγμή που ο φακός τον είχε «συλλάβει» να γελά μετά τις φονικές πλημμύρες στην Γερμανία.

Η απουσία της Μέρκελ

Μια ακόμη οπτική για την εξέλιξη της προεκλογικής κούρσας στην Γερμανία είναι κι εκείνη που αποδίδει ειδική βαρύτητα, και δυσμενείς συνέπειες για τους Χριστιανοδημοκράτες στην απουσία ενεργού συμμετοχής από την Ανγκελα Μέρκελ.

«Ένα σημαντικό μέρος, περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, επέλεγε να ψηφίσει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές λόγω της Μέρκελ τα τελευταία χρόνια. Η Μέρκελ έπεισε πολλούς φίλα προσκείμενους στους Πράσινους ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα της. Εάν η Μέρκελ ήταν πεπεισμένη και προωθούσε το κόμμα της (CDU) και τον Άρμιν Λάσετ θα βοηθούσε και τους δύο πολύ, αλλά δεν ταυτίστηκε απολύτως ποτέ με το κόμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου ερευνών INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, επίσης στην «Bild».

«Φαίνεται ότι η Μέρκελ δεν είναι απόλυτα πεπεισμένη για τον πιθανό διάδοχό της Άρμιν Λάσετ», τόνισε στην Bild και ο πολιτικός αναλυτής και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Επιστημόνων Γιούργκεν Φάλτερ.

«Είναι πιθανόν η σχέση της Μέρκελ με τον Λάσετ να υπέστη ρωγμές λόγω της διαφορετικής τακτικής αντιμετώπισης του κορονοϊού. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κόμματός της θα μπορούσαν επίσης να ερμηνεύσουν την απροθυμία της Μέρκελ να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Λάσετ, ως εκτίμησή της ότι οι εκλογές έχουν ήδη χαθεί και παρακολουθεί απλώς από τις ακτές το πλοίο CDU να βουλιάζει χωρίς να παρεμβαίνει. Φαίνεται σαν να θέλει η Μέρκελ να κρατήσει τις αποστάσεις της από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα», ο κατέληξε ο Φάλτερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr