Τι φοβάται ο Στουρνάρας για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Σε αναμμένα κάρβουνα» κάθεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η προσφυγή στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ενδέχεται να καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό θα οδηγήσει ενδεχομένως σε καθυστερήσεις και να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2021 αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης των επόμενων χρόνων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της γερμανίδας Ίζαμπελ Σνάμπελ,  μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι:

  • «μία επ’ αόριστον καθυστέρηση στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της προσφυγής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη».

Ο φόβος και η προειδοποίηση Στουρνάρα

Την ίδια ώρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg τόνιζε ότι « το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ουσιώδες εργαλείο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κεφαλαίων, οι προβλέψεις μας δεν θα είναι σωστές».

  • Σημειώνεται ότι η χώρα μας προσδοκά από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και συνολικά πάνω από 31 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη του 2026. Μαζί με τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να επενδυθούν στην ελληνική οικονομία ποσά που θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Νότος χρειάζεται επειγόντως το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται επειγόντως αυτά τα κεφάλαια ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει φέτος αν υπάρξουν καθυστερήσεις. “Αν δεν υπάρξει πρόσβαση της Ελλάδας στα κονδύλια”, κατέληξε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  “το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό, καθώς θα προσφέρουν στο ΑΕΠ αύξηση 1,2 μονάδες κάθε χρόνο”.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις με το κ. Στουρνάρα απηύθυνε και ο  διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis De Guindos δήλωσε ότι “είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν περιττές καθυστερήσεις.

Τα “γεράκια” της ΕΚΤ θέλουν να βάλουν φρένο στο PEPP

Εξίσου σημαντικό για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων  (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διατυπώθηκε από ορισμένες πλευρές  η άποψη ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να σταματήσει σταδιακά από το τρίτο τρίμηνο του έτους εφόσον υπάρξει ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε δυσχερή θέση τις εύθραυστες οικονομίες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τη χώρα μας. Έτσι ο κ. Στουρνάρας και μέσω του Bloomberg κατέστησε σαφές ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νωρίς για να περιορίσουμε το PEPP στο γ’ τρίμηνο. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το λάθος πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Αυτό πρέπει να το κάνουμε μόνο όταν θα έχουμε απτές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται σε βιώσιμη και μόνιμη βάση».

Πηγή: economico.gr