Τον σκληρό της ρόλο στην Ευρωζώνη θέλει να επιδείξει για ακόμα μια φορά η Γερμανία. Αυτή τη φορά με αφορμή τα σχέδια της Κομισιόν για μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Βερολίνο επιθυμεί πιο αυστηρούς κανόνες μείωσης του χρέους στις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αλλά και πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον ρόλο που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συμφωνίες για τα δημοσιονομικά με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.

Όλα αυτά αναφέρονται σε έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, και στο οποίο επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί να μειώνονται οι αναλογίες χρέους-ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο. Οι χώρες που έχουν πιο μικρά χρέη, θα μπορούν να μειώνουν την αναλογία αυτή κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Σήμερα, οι κανόνες της Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτυγχάνουν μείωση κατά το 1/20 κάθε χρόνο.

Όπως σχολιάζουν οι FT, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δεν θέλει να αφήσει στην Κομισιόν να επεξεργαστεί και να επιβλέπει τα σχέδια για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

Εξάλλου, οι Γερμανοί, ιστορικά, είναι δύσπιστοι απέναντι στον ρόλο της Κομισιόν αναφορικά με την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω της επιείκειας που έχει δείξει στο παρελθόν στα ελλείμματα και τις προσπάθειες μείωσης του χρέους χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία αλλά ακόμα και η Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ρόλο της Κομισιόν σε αυτή τη συμφωνία, το Βερολίνο υποστηρίζει «κοινά ποσοτικά κριτήρια αναφοράς και διασφαλίσεις, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα μεταρρυθμισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο». Η Γερμανία παρουσιάζει επίσης επιπλέον τρόπους περιορισμού της αύξησης των δημοσίων δαπανών μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος.

Γερμανία για το νέο μοντέλο διάσωσης τραπεζών

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία προειδοποίησε την Κομισιόν να μην αλλάξει τους κανόνες που επιτρέπουν στις τράπεζες οι οποίες είναι μέρος ενός δικτύου που παρέχει στήριξη σε περίπτωση κρίσης να επωφεληθούν από χαμηλότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Απριλίου προσχέδιο νέων κανόνων για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών.

Το νέο σχέδιο έρχεται καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών μετά την πτώχευση των SVB και Signature στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε επιστολή του προς την Κομισιόν και το Eurogroup ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. πρέπει να σεβαστεί την «καθαρή συμφωνία» που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς για τη διατήρηση του πλαισίου που είναι γνωστό ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας». (IPS).

«Από ό,τι έχω ενημερωθεί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο Λίντνερ.

Η Κομισιόν δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Τα «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» συνδέουν τις τράπεζες σε ένα εθνικό δίκτυο, επιτρέποντας σε μια προβληματική τράπεζα να λάβει οικονομική βοήθεια από τα άλλα μέλη του δικτύου. Αποτελούν μέρος του μηχανισμού προστασίας των καταθετών μιας χώρας.

Οι συμμετέχουσες τράπεζες πληρώνουν στο δίκτυο και επωφελούνται από κάποιες μειώσεις στις ρυθμιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα.

Τέτοια συστήματα υπάρχουν στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr