Ερντογάν Μέρκελ

Μέσα στο μπαράζ της γεωπολιτικής και διπλωματικής κινητικότητας της περασμένης εβδομάδας, με την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη και τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, πέρασε κάπως απαρατήρητη η συνάντηση της γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον τούρκο ομόλογό της Χαλουσί Ακάρ στην Άγκυρα.

Welt: Η Γερμανία στηρίζει την Τουρκία “για το καλό της Δύσης”

Όπως γράφει η εφημερίδα die Welt πίσω από αυτή την συνάντηση, και πίσω από την πρώτη επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού Αμυνας στην Τουρκία κρύβεται ένας στόχος. Η Γερμανία θέλει «για το καλό της Δύσης να επιτύχει την πλήρη επιστροφή της δύσκολης, αλλά σημαντικής χώρας στο ΝΑΤΟ και να την πείσει να σταματήσει την παραδοσιακή πολιτική του εκκρεμούς ανάμεσα στους νατοϊκούς εταίρους και τη Ρωσία».

“Η Κραμπ Καρενμπάουερ μετέφερε καλές ειδήσεις στις αποσκευές της για τον Ακάρ” επισημαίνει η Welt. “Η Γερμανία είναι πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η γερμανίδα υπουργός στις εμπιστευτικές συνομιλίες της στην Άγκυρα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η χώρας της για την περιοχή, όπως η συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση Defender 2021 και τις νατοϊκές πτήσεις αστυνόμευσης (air policing) για την επιτήρηση της ασφαλείας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Για τον Ερντογάν η Μέρκελ είναι έμπιστος εταίρος»

Επίσης τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για να διατηρηθεί κλίμα ύφεσης στη διένεξη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο”.

Εδώ, η Welt υπενθυμίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά και στην ανατολική Μεσόγειο. “Για τον Ερντογάν“, γράφει “η Μέρκελ είναι ένας έμπιστος και σημαντικός εταίρος στη Δύση, γι΄ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στην επίσκεψή της στην Άγκυρα η Κραμπ-Καρενμπάουερ να θίξει και το θέμα του αεροδρομίου στο Αφγανιστάν”.

Ο ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εντολή της Μέρκελ προς την υπουργό Άμυνας ήταν να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά πόσο κεντρικής σημασίας είναι για το ΝΑΤΟ να επιφορτιστεί η Τουρκία, ως χώρα ισλαμική, με το καθήκον της στρατιωτικής επιτήρησης της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι, μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα, να υπάρξει διπλωματική εκπροσώπηση στο Αφγανιστάν και να συνεχιστεί η χορήγηση ιατρικής βοήθειας.

“Ο Ερντογάν είναι καταρχήν διατεθειμένος να το κάνει, ζητά όμως σύμφωνα με αφγανικές πηγές 130 εκ. ευρώ. Από την άλλη ο τούρκος πρόεδρος έχει συναίσθηση των πολιτικών κινδύνων για την κυβέρνησή του, σε περίπτωση που σκοτωθούν τούρκοι στρατιώτες. Οι Ταλιμπάν ήδη απείλησαν με αιματηρή εκδίκηση”, σημειώνει η Welt.

Νέο “παζάρι” με τις ΗΠΑ για τους S-400

Κατά την εφημερίδα όμως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή του θέση στο θέμα με το Αφγανιστάν, ζητώντας από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τις κυρώσεις για την αγορά των S-400.

Και υπάρχει και δεύτερο πεδίο στο οποίο ο τούρκος πρόεδρος θέλει να ασκήσει πιέσεις με διαπραγματευτικό χαρτί το Αφγανιστάν: Θέλει να επιτύχει την αύξηση της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας για το προσφυγικό, την έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας. “Δεν απομένει πολύς καιρός” καταλήγει η εφημερίδα, καθώς “σε μια εβδομάδα είναι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr