«Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της ύφεση της πανδημίας»

«Η Ελλάδα κατάφερε να εξισορροπήσει ήδη τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ έφθασε σχεδόν τα 46,5 δις ευρώ, ενώ συγκριτικά το 2019, την χρονιά πριν την κρίση της πανδημίας άγγιζε τα 46 δις ευρώ», σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND που πρόσκειται στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκραικό Κόμμα(SPD)

Στην ιστοσελίδα του δικτύου διαβάζουμε με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της ύφεση της πανδημίας»:

«Η ανάπτυξη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οφείλεται στο comeback του τουρισμού. Το 2020 οι ξένοι τουρίστες μειώθηκαν από 33 εκατομμύρια σε 7 εκατομμύρια λόγω πανδημίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 όμως τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 85%. Παράλληλα οι εξαγωγές προϊόντων αναπτύχθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο κατά 18,1%.

Η Ελλάδα δεν επωφελείται μόνο από την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές ανήκουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, καθώς και οι φοροελαφρύνσεις.

H αναγνώριση δια στόματος Λίντνερ μάλλον ξάφνιασε πολλούς στην Ελλάδα. Πολιτικοί, αλλά και η κοινή γνώμη αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα με καχυποψία τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, ο οποίος θεωρείται οπαδός μιας σκληρής γραμμής στα δημοσιονομικά.

Στο απόγειο της ελληνικής οικονομικής κρίσης είχε επιρρίψει στον τότε υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερβολική επιείκεια με την Αθήνα ζητώντας την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Το κλίμα φαίνεται ωστόσο να έχει αλλάξει: Τώρα ο Κρίστιαν Λίντνερ θεωρεί την Ελλάδα πηγή έμπνευσης για την Γερμανία».

Οι δηλώσεις Κρίστιαν Λίντνερ

Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με τον νέο καγκελάριο, Σοσιαλδημοκράτη ‘Ολαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος, τον πολιτικό των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αναφέρθηκε στους φόβους που επικρατούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη νότια Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα ότι ως υπουργός Οικονομικών θα ακολουθήσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική κατά το πρότυπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρόμοια φιλοδοξία να αναπτύξει και η Γερμανία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λίντνερ τόνισε ότι η Γερμανία θα φροντίσει να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ΕΕ αλλά και να υλοποιούνται επενδύσεις που αφορούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

  • Όπως δήλωσε, «ένα από τα σημεία προσανατολισμού για εμάς είναι η εντυπωσιακή και πετυχημένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.»

Σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, στην Ελλάδα επιτεύχθηκε «με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε ένα νέο πετυχημένο δρόμο.» Και η Γερμανία θα πρέπει να αναπτύξει παρόμοια φιλοδοξία. «Συνεπώς, χαίρομαι», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, «με την επόμενη ευκαιρία να συνεχίσουμε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογο μου σε καλό κλίμα και με συναίνεση τις συνομιλίες που είχαμε και στο παρελθόν.»

Προς το παρόν είναι δύσκολο να να εκτιμήσει κανείς, το τι μπορούν να σημαίνουν αυτές οι φιλοφρονήσεις. Γεγονός είναι πάντως ότι στην περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους οι Φιλελεύθεροι υποστήριζαν την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, ενώ στην παρούσα φάση διαφωνούν με τη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr