Φαίνεται ότι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκει ευήκοα ώτα στο Βερολίνο, προκαλώντας εφιάλτες στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι πλέον πολύ στριμωγμένος.

Πράσινοι: Εμπάργκο στην Τουρκία τώρα

Σε μία κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας, το Κόμμα των Πρασίνων κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στη Bundestag, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να διακόψει την παράδοση στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, να ανακαλέσει την αδειοδότηση για την εξαγωγή των υποβρυχίων Τ-214, να παρέμβει στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου να επιβληθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να δημοσιοποιήσει την αξία των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία για το 2019.

Η εν λόγω πρόταση συνυπογράφεται από αρκετούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος της Βουλής Κλαούντια Ροτ και ο υπέυθυνος διεθνών σχέσεων Mάνουελ Σάρατσιν, τους οποίους συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ως το τέλος του 2020 η Γερμανία είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.

Μήνυμα και στην κυβέρνηση

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι είναι ανεύθυνο η Γερμανία να συνεχίζει να επιμένει στην εξαγωγή των υποβρυχίων στην Τουρκία, τη στιγμή κατά την οποία απειλεί την Ελλάδα που είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, ασκείται κριτική για τη διστακτική και αργή αντίδραση της Γερμανικής κυβέρνησης στις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν, προσθέτοντας ότι με τη στάση αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να φοβάται σοβαρές επιπτώσεις.

Οι Πράσινοι διαθέτουν 67 βουλευτές στη Bundestag, ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταγράφουν ισχυρή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις τοπικές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται να ξεπερνούν και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: economico.gr