Σε μια δραματική προειδοποίηση προς τον γερμανικό λαό, προχώρησε χθες ο Πρόεδρος Βάλντερ Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας ότι «έρχονται δύσκολα, σκληρά χρόνια, ότι το μερίδιο ειρήνης που μας αντιστοιχούσε έχει εξαντληθεί και ότι η Γερμανία  μπαίνει σε μια εποχή έχοντας τον άνεμο κόντρα».

Έχουν παρέλθει οι καιροί που έπνεε ούριος άνεμος για τη Γερμανία 

Κατά το 45λεπτο διάγγελμά του προς το έθνος από το Προεδρικό Μέγαρο Bellevue στο Βερολίνο, ο Γερμανός πρόεδρος τόνισε ότι έχουν παρέλθει οι καιροί που έπνεε μόνο «ούριος άνεμος» για τη Γερμανία.

Η 24η Φεβρουαρίου σηματοδότησε ένα «τέλος εποχής» ειρήνης, ευμάρειας, σταθερότητας. Πράγματα που για την Γερμανία θεωρούνταν δεδομένα. Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «βαθιά κρίση».

Με έντονο το βαρύ κλίμα από την περιρρέουσα πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό να συνθέτουν ένα περίπλοκο τοπίο, αλλά  με πρόσφατες τις εικόνες καταστροφής που είδε και ο ίδιος με τα μάτια του πριν από λίγες μέρες στο Κίεβο, ο Γερμανός πρόεδρος προσπάθησε να εμψυχώσει τους Γερμανούς.

Σε φορτισμένο τόνο, η έκκλησή του είναι μία: να παραμείνουν ενωμένοι τα επόμενα χρόνια αν θέλουν να διασώσουν τα μεταπολεμικά κεκτημένα.

Η Γερμανία μάχεται με «εσωτερικά διλήμματα»

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα εποχή με φόβο ως ανυπεράσπιστοι (…) Χρειάζεται πνεύμα αντίστασης, χρειάζονται αντοχές» είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία παραμένει οικονομικά ισχυρή με ένα στέρεο κοινωνικό κράτος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην στήριξη του γερμανικού στρατού με το νέο Ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων. Συγχρόνως «πρέπει να γίνουμε ικανοί να διαχειριζόμαστε κρίσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε όμως και αυτοκριτική ενώ αναγνώρισε το γεγονός ότι η Γερμανία μάχεται και με εσωτερικά διλήμματα: από τη μια θέλει να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, χωρίς όμως να γίνει ταυτόχρονα εμπόλεμο μέρος. Θέλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις αλλά να μην υποστεί και η ίδια τις συνέπειες.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: economico.gr