Σε μια αυστηρή προειδοποίηση για το μέλλον της γερμανικής βιομηχανίας προέβη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας στο πλαίσιο ενός οικονομικού συνεδρίου στην ανατολική Γερμανία, ο κ. Χαμπέκ ουσιαστικά υποστήριξε ότι αν η συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου δεν παραταθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του επόμενου έτους, οι ατμομηχανές της Γερμανίας θα σβήσουν.

Όπως μεταδίδει το Βloomberg, o Χάμπεκ ζήτησε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην «ξανακάνουν το ίδιο λάθος», υποθέτοντας ότι η οικονομία θα παραμείνει ανεπηρέαστη, αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι κανόνες για την κατανομή του βάρους πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να τηρούνται, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία οφείλει να εξάγει φυσικό αέριο για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν ή και να περικοπούν οι προμήθειες που τροφοδοτούν την παραγωγή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ασφαλές σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε ο Χάμπεκ στο φόρουμ που πραγματοποιείται στην περιοχή Bad Saarow του Βρανδεμβούργου. Η πρόσθετη χωρητικότητα -συμπεριλαμβανομένου ενός τερματικού σταθμού LNG που πρόκειται να κατασκευαστεί στη βόρεια ακτή της Γερμανίας και έχει προκαλέσει την αντίθεση κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων- θα είναι επομένως απαραίτητη για τη διατήρηση του εφοδιασμού τόσο στην ανατολική Γερμανία όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, είπε.

Παρά την εισβολή στη χώρα από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου εδώ και σχεδόν 16 μήνες, η Ουκρανία εξακολουθεί να προσπορίζεται τέλη διέλευσης καθώς αφήνει το ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της επικράτειάς της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Ακόμη κι αν συνεχιστεί με κάποιο τρόπο ο εφοδιασμός και μετά το 2024, είναι απίθανο να παραταθεί η τρέχουσα συμφωνία, καθώς δεν απολαμβάνει πολιτικής στήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επέκταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες υπό τις τρέχουσες συνθήκες», αποφαίνονται οι συντάκτριες της εν λόγω έκθεσης Αν-Σοφί Κομπό και Τατιάνα Μίτροβα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr