Κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ

Με… ονόματα και διευθύνσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από συγκεκριμένες χώρες να τηρήσουν αυστηρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα «παραθυράκια»

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους απαιτούν περισσότερη ευρωπαϊκή εποπτεία και καλύτερες προσπάθειες για τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να παρακάμπτει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τα υφιστάμενα «παραθυράκια» στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Υπογραμμίζοντας τον πρωτοφανή χαρακτήρα των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την έλλειψη κατάλληλης επιβολής και τις προσπάθειες υπονόμευσης της προσπάθειας να αποδυναμωθεί στρατηγικά η ρωσική οικονομική και βιομηχανική βάση, ώστε να παρεμποδιστεί η πολεμική ικανότητα της χώρας.

Το ψήφισμα επισημαίνει την ικανότητα που διακρίνει τη Ρωσία να παρακάμπτει μέτρα, όπως το ανώτατο όριο τιμών στις κυρώσεις για το πετρέλαιο που εισήγαγαν τα κράτη μέλη της ΕΕ και ο λεγόμενος Συνασπισμός για τον Καθορισμό Ανώτατων Τιμών. Σημειώνει επίσης ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ προϊόντων πετρελαίου που παράγονται με ρωσικό πετρέλαιο από χώρες όπως η Ινδία έχουν εκτοξευθεί, δημιουργώντας ουσιαστικά μια «πίσω πόρτα» στην ΕΕ για το πετρέλαιο του Κρεμλίνου. Το Κοινοβούλιο τονίζει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα που παράγονται στη Δύση εξακολουθούν να βρίσκουν το δρόμο τους προς τη Ρωσία μέσω χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία, τα ΗΑΕ, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Σερβία.

«Αναβάπτιση» του ρωσικού πετρελαίου

Εκφράζει βαθιά ανησυχία για το συνεχιζόμενο εμπόριο προϊόντων κρίσιμης σημασίας για τον πόλεμο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και Μόσχας, καθώς και για τις καταγγελίες ότι χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν «ξαναβαφτίζουν» ρωσικό φυσικό αέριο για εξαγωγή στην ΕΕ. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες ορυκτών καυσίμων στη Ρωσία, λόγω των συνεχιζόμενων εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG, καθώς και λόγω διαφόρων εξαιρέσεων στην απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να ενισχύσουν και να οργανώσουν κεντρικά την εποπτεία της εφαρμογής των κυρώσεων, καθώς και να αναπτύξουν έναν μηχανισμό για την πρόληψη και την παρακολούθηση της καταστρατήγησής τους. Καλούν επίσης την ΕΕ να ενισχύσει τον συντονισμό όσον αφορά την επιβολή των υφιστάμενων κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, να κλείσει δεόντως την αγορά ορυκτών καυσίμων ρωσικής προέλευσης και να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, την Gazprombank, τις θυγατρικές τους και τα διοικητικά τους συμβούλια και τα διευθυντικά τους στελέχη.

Επέκταση των κυρώσεων

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες του G7 για να μειώσει σημαντικά το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου, καθώς και στην εισαγωγή καυσίμων και άλλων προϊόντων πετρελαίου από χώρες εκτός ΕΕ, εάν τα προϊόντα αυτά παρήχθησαν με τη χρήση ρωσικού πετρελαίου. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης η ΕΕ να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της επικράτειας της ΕΕ και να εισαγάγει ανώτατα όρια τιμών και όγκου στις εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών λιπασμάτων από την ΕΕ.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να επεκτείνουν τις κυρώσεις ώστε να περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση της εμπορίας και κοπής διαμαντιών ρωσικής προέλευσης ή επανεξαγωγής από τη Ρωσία στην ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης, να διερευνήσει νομικές οδούς ώστε να δρομολογηθεί η δήμευση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr