Για

Για μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα έκανε χθες λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρήσαν σε 118 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά στοιχεία τόσο για τη χθεσινή πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη όσο και γι’ αυτές που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης παραμένουν, όπως είπε, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που αντιμετώπισαν αρκετές αναμενόμενες αναζωπυρώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Σχετικά με τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μυρτιά στη βόρεια Εύβοια, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά 5 sms, εκ των οποίων τα 3 σήμερα προκειμένου οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση. Τα τελευταία μηνύματα που εστάλησαν για εκκένωση ήταν στις 12:20 προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι και στις 14:20 για εκκένωση από τον παραλιακό οικισμό Ροβιές και Παλαιοχώρι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ακόμη, χθες το πρωί, μετά από απόφαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο, αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές, ενώ προσέθεσε ότι επιχειρούν 165 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 58 οχήματα και από αέρος επιχειρούν περιοδικά, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα και 1 ακόμη ελικόπτερο για συντονισμό.

Στην πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και ο στρατός παρέχει πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνεπικουρούν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Επιπλέον, ανέφερε ότι περίπου στις 16:00 το Λιμενικό Σώμα πραγματοποίησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στην περιοχή Ροβιές, διαθέτοντας 5 πλωτά μέσα που μετέφεραν πολίτες από την παραλία σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο και στη συνέχεια σε ασφαλές σημείο.

Οι πυρκαγιές στην Ηλεία

Σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ηλεία, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης:

-08.03

-08.24

-11.39

-12.55

-13.03

-14.42

-και 16.29

Όπως ανέφερε, το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις και πλησίασε προς τον οικισμό, γι’ αυτό και ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη 1 και τέταρτο εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού. Επιχειρούν 160 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με το Beriev-200, ενώ όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, συνδρομή τους παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Η πορεία της πυρκαγιάς στην Ηλεία μάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο, και γι’ αυτό τον λόγο στις 17:20 μέσω του 112 αποστείλαμε sms για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκανιά και Χελιδόνι, ενώ με νέο sms στις 17:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου και αυτοί να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση. Ακολούθησε τρίτο sms προκειμένου να εκκενωθούν το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι.

Στις 18:25 ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Λυγαριά και στις 18:38 από τον οικισμό Λατζόι», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, και με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων, προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελόπιο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μέτωπο ενός χιλιομέτρου, ενώ όπως είπε, στο σημείο βρίσκονται τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Επιπλέον, η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία που τους απασχολεί από χθές το μεσημέρι, αναπτύχθηκε σε 2 μέτωπα και επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Πυρκαγιές στη Μεσσηνία και τη Χαλκιδική

Ακόμη, χθες στις 14:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής στην περιοχή Τορώνη Σιθωνίας και εκεί επιχειρούν 57 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφος. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η πυρκαγιά αυτή ήδη έχει περιοριστεί.

Παράλληλα, στις 16:40 νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική στην περιοχή Μέλπεια στο Μελιγαλά Μεσσηνίας και επιχειρούν 15 πυροσβέστες, 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπεια και Βράχος πλησίον των οικισμών. Στις 17:32 ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση από τους οικισμούς ‘Ανω και Κάτω Μέλπεια, Μοναστηράκι και Βράχος.

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας η χώρα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και την Σουηδία, ενώ προσέθεσε ότι σήμερα προχώρησαν σε κήρυξη του δήμου Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εχθές στην περιοχή.

“Δίνουμε και σήμερα μία τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα”

«Δίνουμε και σήμερα μία τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας έχει αποδειχθεί το 112, ώστε οι εκκενώσεις οικισμών και οι μετακινήσεις των πολιτών να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης ασφάλειας», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι ένας ακόμη μεγάλος τους σύμμαχος «αποδείχθηκαν τα έργα πρόληψης, το πρόγραμμα “Δρυάδες” που υλοποιήθηκαν υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, όπως οι καθαρισμοί που έγιναν στην Αττική, στο Σέιχ Σου και ειδικά στην περιοχή του Τατοίου και διευκόλυναν σημαντικά τη διέλευση των πεζοπόρων τμημάτων κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς».

Όσον αφορά την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας φέτος έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και τους δήμους της περιοχής, γεγονός που, όπως τόνισε, διευκολύνει τη δράση των δυνάμεων που επιχειρούν στην πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη.

«Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο είναι καταλυτικής σημασίας είναι η ενίσχυση του εναέριου στόλου μας, που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα κατά κεφαλήν εναέρια μέσα», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε ότι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος είναι σε γενική επιφυλακή, ενώ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη απόλυτη κινητοποίηση.

Μια ακόμη δύσκολη ημέρα

Ακόμη, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, και αύριο (σήμερα) θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από πυρκαγιές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση- παράκληση σε όλους να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς, ιδίως κατά τις επόμενες ημέρες. «Οι στιγμές απαιτούν πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό από όλους μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr