Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Τα κρίσιμα και ενίοτε διχαστικά ζητήματα των πολέμων στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι αργότερα απόψε θα συναντηθούν τους με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊζάν).

Αναφορικά με την Ουκρανία, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ θα συζητήσει περί της 12ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ουκρανία (Ukraine Facility) – οικονομική ενίσχυση αξίας 50 δισ. Ευρώ – και της μακροπρόθεσμης στήριξης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (European Peace Facility).

Στο Συμβούλιο θα παρευρεθεί μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ε.Ε. για την κατάσταση και τις ανάγκες της χώρας του. Παράλληλα, θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία. Τίποτα όμως δεν είναι εγγυημένο, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, αντιδρά σθεναρά σε αυτό, παρεμποδίζοντας την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Κιέβου από την Ε.Ε..

Προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις του κ.Όρμπαν και το πώς θα ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, άρα καμμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σήμερα. “Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία και όχι να τη μειώσουμε”, όπως εκτίμησε ο ίδιος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι προτιμότερο να συνεχίσει να παρέχεται συντονισμένα σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι διμερώς (όπως θα γίνει αν δεν μεταβάλει τη στάση του ο κ.Ορμπάν).

Αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς και την πρόταση της Ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς και μεμονωμένες κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Θα συζητήσουν επίσης για την “επόμενη μέρα” στη Γάζα, το καθεστώς δηλαδή που θα διαδεχθεί – κάποτε – τον αιματηρό πόλεμο στον θύλακα, που συνεχίζει να μαίνεται ακατάπαυστα.

Ο κ.Μπορέλ τόνισε σήμερα, ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση του κ.Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, την οποία όμως καταψήφισαν οι ΗΠΑ (δικαίωμα βέτο ενός εκ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας). Όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να συμφωνηθεί τουλάχιστον μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών στη Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι άθλια, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. “Δεν υπάρχουν άλλα καταφύγια στη Γάζα”, τόνισε εμφατικά ο κ.Μπορέλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr