Στουρνάρας σύμφωνο

Μικρά, αλλά καθοριστικά, βήματα μπροστά βλέπει στην Ευρώπη της πανδημίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας δύο εκτιμήσεις που συνεπάγονται δομικές αλλαγές: Λέει ότι η αμοιβαιοποίηση των χρεών στην ευρωζώνη ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει και θεωρεί πως στην, μετά covid εποχή, το Σύμφωνο Σταθερότητας, για τα ελλείμματα και τα χρέη, δεν θα είναι ξανά το ίδιο.

 Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Greek Business File, ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ακόμη ότι η πανδημία έχει σημαντικό κόστος, αλλά και οφέλη και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το πρώτο, έστω και μικρό, βήμα προς μια πιο ομοσπονδιακή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη και επισημαίνει ότι χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης, προκειμένου να μη μείνει πίσω η ΕΕ.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Στουρνάρας λέει ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησε. «Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε ότι η ζώνη του ευρώ έχει φθάσει σε «στιγμή Χάμιλτον», δεν μπορεί να κάνει πίσω, παρά τις αντιδράσεις. Νομίζω ότι είναι ένα μικρό βήμα, που όμως μας οδηγεί μόνο μπροστά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τονίζει πως στην χώρα μας παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία. «Ελπίζω αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη. Όπως θυμάστε και όπως το υπονοεί και η ερώτησή σας, στο παρελθόν είχαμε αρνητική εμπειρία χαμένων ευκαιριών. Ελπίζω ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα – η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας – να μην την αφήσουν να χαθεί» επισημαίνει.

Τα οφέλη για την Ελλάδα

«Το ποσό που θα λάβουμε από το NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης)», προσθέτει, «θα είναι κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, όχι δανείων. Η συνολική χρηματοδότηση θα είναι υπερδιπλάσια της κλείδας μας στην ΕΕ. Η κλείδα συμμετοχής μας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι 2,1%. Βάσει αυτής, η ΕΚΤ πραγματοποιεί αγορές ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, το ποσό που θα λάβουμε από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσιο! Είτε σε κατά κεφαλήν όρους είτε σε όρους ΑΕΠ, η Ελλάδα, μαζί με δύο ή τρία άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος».

Σημαντικό στοιχείο, κατά τον διοικητή της ΤτΕ, είναι το γεγονός ότι οι επενδυτικοί τομείς στους οποίους θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση είναι ακριβώς αυτοί που χρειαζόμαστε. «Ενδεικτικά αναφέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία, ή ίσως την προτελευταία, θέση στην ΕΕ. Ιδού λοιπόν η μεγάλη μας ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι ο άλλος σημαντικός κλάδος που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του NGEU» προσθέτει ο ίδιος.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα είναι ξανά το ίδιο

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που έχουν παγώσει λόγω πανδημίας, εκτιμά ότι θα ξεκινήσει και πάλι να εφαρμόζεται μετά την κρίση, αλλά όχι με την ίδια μορφή.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το Eurogroup καταβάλλει προσπάθειες ώστε να κάνει το Σύμφωνο πιο διαχειρίσιμο, πιο ρεαλιστικό και πιο αξιόπιστο. Εκτός από το δημοσιονομικό χώρο που δίνεται στα κράτη-μέλη, έχουμε τώρα και το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU), που έχει ως βάση το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θεωρώ ότι είναι το πρώτο, έστω και μικρό, βήμα προς μια πιο ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική» λέει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πηγή: economico.gr